visual-de-verschillende-wapens-650

Wapens en materiaal

Wie wil starten met schermen, moet eerst een wapen kiezen en de verplichte uitrusting aanschaffen

floret-schermen

Het floret 

Een floret is een steekwapen (je raakt de tegenstander met de punt) en een conventioneel wapen (er is een voorrangsprincipe bij het toekennen van een treffer) met een rechthoekig lemmet.

Oorspronkelijk, aan het eind van de 18e eeuw, werd het floret gebruikt als oefenwapen. In tegenstelling tot de sabel en de degen heeft het floret nooit de wapenzaal verlaten: het werd niet gebruikt op het slagveld of tijdens duels.

Tot het einde van de 19e eeuw was het floret het enige wapen waarmee vrouwen mochten schermen. De term komt van het Franse "fleur" (= bloem) en verwijst naar de bloemvormige knop die de punt beschermt. Intussen hebben alle wapens zo'n knop, waarmee je kan aanvallen zonder risico op blessures.

Wapens en materiaal voor schermsport
Wapens en materiaal voor schermsport

Degen

De degen is het meest toegankelijke wapen. Aanvallen gaat relatief traag vergeleken met andere wapens en er geldt geen recht van aanval, waardoor het publiek makkelijk de schermpartij kan volgen. Wanneer de twee schermers elkaar treffen, krijgen beiden een punt.

Een degen is 110 cm lang en weegt maximaal 770 g. Het lemmet is 90 cm lang.Het heeft een driehoekige doorsnede.

De randen zijn niet scherp.

De knop op het einde van het lemmet werkt zoals een schakelaar. Je moet er een druk van 750 g of meer op uitoefenen om een elektrisch signaal door te geven en dus te scoren.

De kom is gesloten en beschermt de hand van de schermer. De diameter bedraagt maximaal 13,5 cm. Ze is elektrisch geïsoleerd zodat ze niet kan meetellen als trefvlak.

Wapens en materiaal voor schermsport
Wapens en materiaal voor schermsport

Sabel

De sabel verschilt van de andere twee wapens omdat je niet alleen met de punt mag raken, maar ook met de snijkant en de tegensnijkant.

Net als het floret is de sabel een conventioneel wapen. Er geldt dus recht van aanval om te bepalen wie van de twee schermers het punt krijgt bij een dubbele treffer.

De geldige aanvalszone bij sabels is overgeërfd uit de cavalerie, waar de sabel het voorkeurswapen was. Om de paarden bij gevechten te ontzien, werd er niet onder de heuplijn aangevallen, en werden ook de handen niet geviseerd. Al de rest, het hoofd inbegrepen, is een geldige aanvalszone.

Wapens en materiaal voor schermsport

Materiaal

Je materiaal en kleding moeten je zoveel mogelijk bescherming bieden tijdens het schermen, maar ook de nodige bewegingsvrijheid.

Je mag geen enkel risico lopen om de tegenstander te hinderen of te verwonden. Je uitrusting mag ook geen lussen of gaten hebben waarin de punt van de tegenstander kan haperen of vastraken.

De stof van de outfit moet bestand zijn tegen perforatie door metalen punten waarop een kracht van 350 of 800 Newton wordt uitgeoefend (volgens de verschillende beoefeningscriteria).

De slab van het masker kan zelfs gemaakt worden in materiaal van 1600N!

Wat heb je nodig?

• Vest: voor elk wapen moet het onderste deel van het vest de broek voor minstens 10 cm overlappen.  
• Ondervest: wordt gedragen aan de kant van de gewapende arm en beschermt vooral de hals onder de slab van het masker, de twee holtes onder en boven sleutelbeen en de okselzone van de gewapende arm. Het dragen van een beschermend ondervest is verplicht.  
• Borstplaat: verplicht voor vrouwen. (bustier)  
• Handschoen: de manchet van de handschoen moet de helft van de gewapende onderarm volledig bedekken om te voorkomen dat het lemmet van de tegenstander in de mouw kan dringen.  
• Broek: moet worden vastgemaakt onder de knieën.
• Sokken: moeten het been volledig bedekken tot onder de broek en mogen niet afzakken.  
• Schoenen: ze zijn verstevigd aan de hielen en de binnenkant voor een goede bescherming tijdens verplaatsingen, uitvallen en het terugkeren naar de beginpositie ("retour en garde").  
• Masker: bestaat uit een traliewerk, een slab, een sluiting achter aan het masker en een lipje.

Ook deze tips kunnen interessant zijn

SCHERMEN

de regels van het schermen

Wil je leren schermen? Hier vind je de regels om correct en veilig te kunnen sporten.

SCHERMEN

Wapens en materiaal voor schermsport

Wie wil starten met schermen, moet eerst een wapen kiezen en de verplichte uitrusting aanschaffen