paard en amazone tijdens een wedstrijd

Wat doe je aan de vooravond van een wedstrijd? 

We geven je enkele tips mee om jou en je paard de dag vóór de wedstrijd klaar te stomen!

Met welke oefeningen zet je je paard op scherp? Hoe vermijd je stress op het laatste moment? Hoe bereid je je voor om met een gerust hart naar de wedstrijd te vertrekken? We geven je enkele tips mee om jou en je paard de dag vóór de wedstrijd klaar te stomen!

Welke oefeningen aan de vooravond van een wedstrijd?

Vooraleer je een oefening kiest, moet je je enkele vragen stellen: 

- Welk programma heeft mijn paard deze week afgewerkt? ~Vermoeidheid en spierbelasting moet je op langere termijn bekijken. Als je paard de dagen ervoor veel heeft gewerkt, moet de laatste voorbereiding misschien wat lichter zijn om te voorkomen dat hij moe of verkrampt aan de start verschijnt. Omgekeerd, als de week eerder ontspannend was, is een intensievere sessie zeker nuttig om je paard weer scherp te krijgen en fysiek voor te bereiden op de inspanningen van de volgende dag. 

- Hoe lang duurt het transport naar de wedstrijd? ~Transport kan paarden vermoeien en misschien ook stress veroorzaken. Hou daar rekening mee als je de laatste training bepaalt. Als je meer dan anderhalf uur moet rijden (of als je weet dat je paard het niet goed verwerkt), wordt deze parameter belangrijk.

- Welke wedstrijdproeven staan er op het programma? ~Een dressuurwedstrijd op een niveau dat je paard goed kent, bereid je niet op dezelfde manier voor als een grote happening of een intensieve wedstrijd.Pas het trainingsniveau aan aan de moeilijkheidsgraad! Zo zal het aantal wedstrijden en de discipline van grote invloed zijn op de vermoeidheid en de vereiste inspanningen (uithoudingsvermogen, verzameling, reactievermogen, ... alles hangt af van wat je oefent!) Hoe dan ook, je doel is duidelijk: een training voorzien die toelaat de laatste details te oefenen en je paard in een optimale mentale toestand te brengen. 

Het is belangrijk om je paard op een verantwoorde manier fysiek voor te bereiden. Ga niet te diep in zijn reserves want dan riskeer je de volgende dag een myositis (spierontsteking) of een contractuur. 

De vergissing die je niet mag maken: je paard in zijn box laten onder het voorwendsel dat je hem niet wil vermoeien. Een paard heeft veel beweging nodig. Om nog maar te zwijgen van de verveling die je paard voelt als hij niet naar buiten kan... Je loopt bovendien het risico dat je paard té veel energie heeft met kans op een spierverrekking of een peesontsteking. En natuurlijk, hoe beter je je paard kent, hoe makkelijker het zal zijn om een passende training te bepalen.

paard aan de longeerlijn

Longeren

Je paard de dag voor een wedstrijd longeren kan een goede optie zijn om hem fysiek voor te bereiden op de inspanning zonder dat hij jou als ruiter op zijn rug heeft. Zo geef je hem een goede stretching zodat hij de volgende dag paraat is. 

De keuze van de teugels (of niet) is afhankelijk van elk paard en van wat je precies wilt oefenen: het engagement, het buigen van de hals, enz.

Longeren laat ook toe om je paard goed te zien bewegen en er zeker van te zijn dat hij nergens last heeft en niet mankt.

paard dat over balken op de grond stapt

Training met balken op de grond

Een training met balken op de grond laat toe om tal van punten van een springsessie te oefenen (nauwkeurigheid, traject, cadans, bereik, veerkracht, engagement, evenwicht, ...) zonder fysieke inspanningen te vragen

Je kunt bijvoorbeeld oefenen op een parcours met balken op de grond om je traject te verbeteren, je nauwkeurigheid, de aanloop, het aantal stappen in de rechte lijnen, enz. De perfecte voorbereiding op het echte werk... 

Dressuur? Ook hier kan een oefening met balken op de grond ideaal zijn om souplesse te oefenen, of het evenwicht, de rechtheid en het engagement van de achterhand... Doen! Bovendien vindt je paard dit vaak ook leuk om te doen.

Belangrijk: wees streng (recht en in het midden) en probeer je paard maximaal te ontspannen. Aan jouw kant: let op je houding en probeer zo precies mogelijk te zijn wanneer je je paard stuurt! 

sprong over een rechte hindernis

Mag je je paard laten springen aan de vooravond van een wedstrijd?

Springen voor een wedstrijd, mag dat? Veel ruiters stellen zicht de vraag, en het antwoord is ja: dat mag! Als je besloten hebt om deel te nemen aan een wedstrijd, is dat omdat je paard klaar is om deze inspanningen te leveren. 

Uiteraard is het beter om wat gymnastiekoefeningen te doen of een kleine opeenvolging van sprongen dan hoog en veel te springen net voor de grote dag. Dit laat ook toe om de springtechniek te verbeteren en te werken op de kwaliteit van de aanloop en de galop. Het is ook een goede manier om vertrouwen te krijgen en om de ganse beleving mentaal op te slaan zodat je die de volgende dag kunt herhalen.

wandeling in het bos

Zorg voor afwisseling! 

Wil je dat je paard fris en alert is voor de wedstrijd? Zorg dan voor de nodige afwisseling: draven, wandelen, naast je paard lopen, vrij werken... Er zijn heel wat mogelijkheden zodat je paard opnieuw met plezier je lievelingsdiscipline uitvoert.

Als je je hebt ingeschreven voor een dressuurwedstrijd ga je vermijden om je routine te vaak te doorlopen in de week die de wedstrijd voorafgaat. Anders loop je het risico dat je paard de bewegingen anticipeert en je te snel af is...Het is beter dat hij geconcentreerd blijft! Anderzijds kun je bijvoorbeeld buiten zonder probleem zijdelingse verplaatsingen oefenen.

kind dat een pony verzorgt

Win tijd!

Wil je tijd winnen op de dag van de wedstrijd? Enkele tips!~Reinig je uitrusting: er gaat niets boven proper en ingevet materiaal op de dag van de wedstrijd. Maar het is ook een goed moment om het tuigwerk grondig te inspecteren op breuken met het oog op de veiligheid!

- Maak je hooinetten klaar en de rantsoenen indien nodig

- Geef je paard een goede verzorging: ook al is het nacht, een verzorging laat toe om zeker te zijn dat je paard nergens pijn heeft.  

Onze tip? Een beetje glansmiddel op de haren voordat je het deken opnieuw oplegt... Dit geeft een mooie glans en stoot het stof af! Een klein beetje vet op de hoeven aanbrengen is ook altijd goed. En je kunt ook al op voorhand zijn manen mooi vlechten, als je tenminste geen schrik hebt dat je paard zich 's nachts omrolt ;-)

jongen met zijn uitrusting

Vertrek met een gerust hart naar de wedstrijd

Zorg ervoor dat je niks vergeet en vermijd zo onnodige stress: leg je uitrusting de dag op voorhand klaar en je zult de volgende dag een pak rustiger zijn. 

Licentie / paspoort van je paard / EHBO-kit / das (al geknoopt!) / reservehalster / last minute-borstel / haarelastiek / een volle brandstoftank / rugnummer / een drinkfles / checken of je paard makkelijk in de trailer stapt / wortelen om je paard te belonen ...

Denk eraan om een checklist te maken, zo ben je zeker goed voorbereid... En dat kan heel makkelijk: klik op onderstaande button!

amazone die haar rijhelm opzet

En wat moet ik zelf doen?

Je paard is paraat en je uitrusting lig klaar: dat is al veel! Nu moet jij jezelf nog concentreren om de volgende dag scherp te staan. Maak een kleine planning te beginnen met het uur dat jij aan de beurt bent om dan de tijd te berekenen die je nodig hebt om je te ontspannen en je voor te bereiden, de transporttijd, onvoorziene omstandigheden enz. Zo weet je op welk uur je moet vertrekken en hoe je dag ingedeeld is. En je vermijdt dat je je op het laatste moment moet gaan haasten.

Zorg voor een goede nachtrust (vergeet je wekker niet te zetten) en doe enkele ademhalingsoefeningen als je nood hebt aan focus.

Je kunt ook je routine of parcours mentaal doorlopen (als je het al kent). Dat is goed voor je vertrouwen en nauwkeurigheid. Een ding is zeker: THINK POSITIVE! In je gedachten moet de wedstrijd goed verlopen: elke sprong lukt en elke figuur wordt perfect uitgevoerd.

 

Een tip voor meer zelfvertrouwen: schrijf op een post-it enkele sleutelwoorden die je coach ook regelmatig zegt. Zo heb je ze in gedachten en zul je ze herinneren wanneer je de piste betreedt! "Je handen naar voren", "Recht je schouders", "Wacht op de sprongen", "Recht en in het midden", "Wees streng..."

Eenvoudige dingen die je succes kunnen brengen... Vertrouw op jezelf en geef het beste van jezelf!