WAT IS DE JUISTE VOEDING VOOR EEN TRIATLON

.

FOTO INTRO

Genoeg en juist trainen mag dan wel het allerbelangrijkste zijn voor beproevingen als een triatlon of een ironman, ook het juiste voedingsprogramma volgen is van cruciaal belang als je dit tot een goed einde wil brengen. Als je een echte voedingsstrategie volgt kun je ervoor zorgen dat je batterij minder snel leegloopt. Dit zijn onze voedingstips, voor een optimale voorbereiding tijdens de laatste week voor je triatlon.

D-7 OPTIMALISEREN: HYDRATEREN, KOOLHYDRATEN EN DISCIPLINE.  

De nadruk deze week ligt op het aanleggen van een goede glycogeenvoorraad, die rechtstreeks afhangt van je opname van koolhydraten. Hoe hoger die reserves, hoe langer of hoe intenser je kunt sporten. Kies dus voor complexe koolhydraten (pasta, rijst, griesmeel, ...) bij de maaltijd, liefst nog bij élke maaltijd. Drink ook genoeg, dat is de beste garantie tegen uitdroging. Als er niet meer genoeg vocht in je lichaam zit, gaat het meteen steil bergaf met je prestaties. Drink dus minstens 1,5 l water per dag, bij voorkeur mineraalwater. In bronwater zitten er namelijk veel minder mineralen. Vermijd ook zeker zure dranken zoals frisdrank en alcohol.

D-3 EEN VERSNELLING HOGER MET MALTODEXTRINE 

Ook hier weer: verhoog je opname van koolhydraten. En daar gaat maltodextrine voor zorgen. Maltodextrine is een suiker, die ervoor zorgt dat je energievoorraad wordt aangevuld zonder dat je je goede voedingsgewoonten overboord gooit.

In de praktijk:

- Een uitgebalanceerd dieet, versterkt met complexe koolhydraten (paste, rijst, quinoa …)

- Drink doorheen de dag 1 tot 2 drinkflessen maltodextrine.

D-1 DE AVOND VOOR JE TRIATLON 

Zorg voor een goede nachtrust. Je avondeten moet verteerd zijn, vermijd dus vetten (boter, sauzen) zonder ze evenwel helemaal van je menu te schrappen. Zorg voor een calorierijke maaltijd met veel complexe koolhydraten.

In de praktijk:

- Soep

- Wit vlees

- Pasta (beetgaar)

- Ratatouille van groenten

- Yoghurt en/of appelmoes

- Water

U-3 NET VOOR DE START  

Je voeding moet nu vooral heel energierijk zijn, en je maaltijd moet verteerd zijn voor vertrek. Je maaltijd moet goed verteerbaar zijn, laat die briochebroodjes dus maar even voor wat ze zijn. Er moeten veel koolhydraten in zitten, zonder dat je problemen krijgt met je spijsvertering. Vermijd dus volkoren producten (volkoren brood, volkoren beschuiten, …).

In de praktijk:

- 1 ultra cake: Een licht verteerbaar en zeer energierijk cakeje met veel koolhydraten

- Een warme drank.

Zorg ervoor dat je 3 uur voor de start klaar bent met eten, zodat je eten volledig verteerd is voordat je begint te sporten.

foto adviseur

Marie Fauchille

Diëtiste - voedingsdeskundige, gepassioneerd door multisport en roeien