NL
NL

WAT IS DE OPTIMALE INRICHTING VAN JE VISSTEK ALS JE LANG GAAT VISSEN?

Een goed ingerichte visstek levert niet alleen tijdswinst op, maar vermindert ook het risico op loshaken. Ontdek hier onze tips over de ideale en meest efficiënte inrichting van je bivak.

tb-karpervissen-camp

DE BIVVY

Idealiter zoek je vlak terrein om je bivvy op te zetten, dat is comfortabeler en geruststellender, zeker als je snel moet vertrekken als er een vis bijt.

Bij een meer zet je je stek op zo'n 10 tot 20 meter van je hengels op.

Bij rivieren of grote meren kies je echter beter voor een kortere afstand van je hengels (maximaal 10 meter), zodat je sneller kunt reageren en kunt voorkomen dat de karpers zich verschuilen in dichtbegroeide gebieden. Zorg ervoor dat je, als je eenmaal in je bivvy zit, al je hengels nog goed kunt zien. Soms kondigen lichte aanrakingen en kleine, elkaar snel opvolgende geluidjes aan dat er een vis gaat bijten en zorgen ze er zo voor dat je geen kostbare tijd verliest voor het opslaan van een moeilijke vis.

Wat is de optimale inrichting van je visstek als je lang gaat vissen?

DE HENGELS

Aan een meer kan je de hengels uit elkaar zetten op hengelsteunen, zo kan je verschillende zones aan beide kanten van je visstek verkennen.

Als je vist in een rivier, gebruik je beter een hengelsteun voor meerdere hengels (rod pod), of zet je je hengelsteunen dichter bij elkaar, zodat je je hengels altijd binnen handbereik hebt als er een vis bijt. Een tweede voordeel van je hengels dichtbij hebben is dat je ze gemakkelijk mee kunt nemen op je boot als je een vis wilt volgen om hem aan te kunnen slaan.

HET ONTHAKEN

Een bootje voor het drillen en het plaatsen van je montage is aangeraden bij het riviervissen. Denk eraan dat je je boot stroomafwaarts van je hengels legt, zodat je niet achter aan andere lijn blijft hangen als de stroming je meeneemt. Leg je schepnet ook altijd uitgevouwen in de boot, zo win je aan tijd en voorkom je paniek tegen het einde van het drillen.

Leg je onthaakmat in het midden tussen je boot en je Bivvy, zodat je de karper daar direct neer kunt leggen en zo snel mogelijk je fototoestel kunt gaan halen om het moment vast te leggen. Als je al die dingen bij je in de buurt hebt, win je kostbare tijd en kan je je karper snel en in de beste omstandigheden terug loslaten.

BESLUIT

Nu weet je hoe je je visstek optimaal kunt inrichten, en dus je lange vissessies in de natuur zo efficiënt mogelijk kunt laten verlopen.