NL
NL

WAT IS KITESURFEN?

Als ik vertel dat ik ga kitesurfen, krijg ik vaak als antwoord: 'Aah jaa, skiten! Er zijn er ook die me met grote ogen aankijken, of die denken dat ik een onverschrokken waaghals ben die van niets of niemand bang is!Met dit artikel hoop ik jullie dus even enthousiast te maken over kitesurfen als ik!

kitesurfen

WAT IS KITESURFEN?

Kitesurfen is een sport die je op winderige dagen op het water kunt beoefenen. Het concept is eenvoudig: je doet een board aan je voeten, en je laat je met een soort van grote vlieger die je bestuurt met een staaf en koorden, voorttrekken over het water.

Kitesurfen wordt beschouwd als een extreme sport omdat er risico's aan verbonden zijn. Voordat je het water ingaat, raden we je dus ten stelligste aan om lessen te volgen bij een professional, die je de veiligheidsregels zal leren en de basis zal uitleggen zodat je je daarna in je eentje kunt meten met de wind!

DE BASISREGELS VAN KITESURFEN

Een gouden regel als je begint met kitesurfen: NEEM LES. Zo ben je goed begeleid bij je eerste pogingen op het water, en leer je de regels die je echt moét kennen om op een correcte manier te beginnen kitesurfen. Er wordt vaak aangeraden om 2 of 3 halve dagen les te nemen. De meeste kite-instructeurs zijn van mening dat je na drie halve dagen de basis kent om rustig op je eentje van start te gaan. Je kunt natuurlijk altijd nog enkele extra lessen nemen. Wat leer je dan tijdens die lessen?

Je leert onder andere: de windsterkte meten (en weten wat zijn trekkracht zal zijn, afhankelijk van de kite die je kiest), de windrichting bepalen, welk materiaal je moet gebruiken voor welke lichaamsbouw, de veiligheidsaspecten, je leert je kite optuigen (oppompen, juist op de grond leggen, lijnen leggen en ze vastmaken aan de kite), je kite lanceren, hem besturen op zand en op het water, bodydraggen, waterstarten (board aan je voeten en uit het water getrokken worden om daarna te sturen), en baantjes trekken, van links naar rechts over het wateroppervlak glijden.

Je leert ook wat de voorrangsregels zijn op het water, en die zijn echt van levensbelang!

kitesurfen

WAAROM KITESURFEN?

Waarom zou iemand willen beginnen met deze gekke sport? Omdat hij er plezier en kicks in vindt die in nagenoeg geen enkele andere sport te vinden zijn! Met je board op het water, bar in de hand, met die krachtige kite die je voorttrekt...Indrukwekkend en tegelijk pure fun!

Kitesurfen is ook een sport die je mentaal sterker maakt en je doorzettingsvermogen aanscherpt. Afhankelijk van de omstandigheden op het water moet je je namelijk telkens aanpassen en je sport op een andere manier beoefenen. En dan hebben we het nog niet gehad over je spieren: je lichaam moet hard werken!

kitesurfen

DE VERSCHILLENDE DISCIPLINES

Kitesurfen is een sport die je op je eigen ritme kunt beoefenen. Je kunt rustig heen en weer sturen, en gewoon genieten van over het water te glijden. Je kunt echter ook sneller willen gaan, coole sprongen doen en de hoogte in willen! Je kunt je ook amuseren met golfrijden, twin-tip of surf.

Freeride (met twin-tip) :

Freeriden is eigenlijk riden zonder een precies doel, gewoon om plezier te hebben tijdens je sessie en maximaal te genieten van de omstandigheden op de spot. Freeriden is een mix van verschillende disciplines, van snelheid, carving, surfen en jumpen!

Freestyle (met twin-tip) :

Als je freestylet tijdens je kitesessie maak je specifieke figuren. Er bestaan twee soorten freestylefiguren: oldschool en newschool.

Oldschoolfiguren zijn vaak heel indrukwekkend, omdat je veel hoogte maakt tijdens deze sprongen. Er bestaan natuurlijk veel oldschool tricks, maar de board-off is de meest representatieve voor deze discipline.

Newschool of wakestyle figuren (railey, back mobes, KGB enz.) worden uitgevoerd met de kite in een lage, dehooked positie, zodat je al je lichaamsgewicht en de hele kracht van de kite in je armen hebt.

WELK PROFIEL MOET JE HEBBEN OM TE KITESURFEN?

Om te kitesurfen moet je een beetje sportief aangelegd zijn. Bij het sturen moeten je dij- en buikspieren hard werken. Voor de rest zijn er eigenlijk geen voorwaarden. Veel mensen denken dat je al 'gewoon' moet kunnen surfen, maar dat is niet waar.

Kinderen moeten minstens tien jaar zijn om te beginnen, maar dat is meer een kwestie van gewicht dan van leeftijd. Het wordt namelijk afgeraden om deze sport te doen met kinderen die minder wegen dan 45 kg.

Dames, wees niet bang! Deze sport is niet enkel voor mannen! Om te kitesurfen moet je niet keihard afgetraind staan, of een ongelooflijke waaghals zijn. De enige vereiste om ermee te beginnen, is les nemen. Voor de rest kun jij dit ook! Uiteindelijk gaat het ook hier om plezier maken!

kitesurfen

VOORWAARDEN OM HET WATER IN TE GAAN

Om het water in te gaan zijn er enkele basisvoorwaarden: ten eerste is er de wind. Hij moet vrij krachtig zijn zodat hij je kan voorttrekken, hij moet regelmatig blazen (kiten met een onregelmatige wind is niet altijd aangenaam en kan zelfs gevaarlijk zijn), hij moet uit de juiste richting komen en hij mag ook weer niet té hard zijn zodat je niet meteen de oceaan oversteekt! Je moet ook een goede spot hebben: je moet in alle veiligheid je lijnen kunnen leggen en je kite lanceren. Voordat je dit doet moet je informatie inwinnen over de spot, weten of er riffen zijn, of er stroming staat, of er zones zijn met een goede wind, enz. Vraag dit na bij locals en kitesurfscholen. Zij kunnen je goede raad geven om het maximum uit je sessie te halen.

WELKE UITRUSTING HEB JE NODIG OM TE KITESURFEN?

Om te kitesurfen heb je, om te beginnen, een board nodig. Er zijn 3 grote types boards:

De twin-tip: Dat is een symmetrisch board, dat er dus voor- en achteraan hetzelfde uitziet, zodat je van links naar rechts en weer terug kunt sturen zonder dat je je board moet omdraaien en rechtsomkeert moet maken.

De surf: met een surfboard doe je aan surfkiten, dat is hetzelfde, maar met een ander gevoel. Het is een directional board, het heeft dus een bepaalde stuurrichting.

De foil: ook een directional board, maar met een mast en een vin onderaan, waardoor ze uit het water kan komen als je snelheid maakt.

Je hebt ook een kite en een bar nodig: met de bar kun je de kite besturen. Er lopen 4 lijnen van de bar naar de kite. Kites zijn gemaakt van een heel licht materiaal (het doek). Ze bestaan in alle kleuren en maten. Je kiest je kite afhankelijk van je gewicht, van de windkracht en van wat je precies wil doen tijdens je sessie. Laat je hier in het begin in bijstaan door ervaren kiters of professionals.

anna handtekening

Anna

Verantwoordelijke Engelse communicatie

Ik ben gepassioneerd door kitesurfen, en mijn vakanties gaan dus telkens naar de mooiste spots op aarde.~Zondagsruiter.~Toekomstige biljartkampioene.