NL
NL

WAT IS TAEKWONDO? EEN INLEIDING

Maak kennis met deze Zuid-Koreaanse martial art met spectaculaire traptechnieken!Ontdek de grondslagen van taekwondo, de vereiste uitrusting en de voordelen van deze sport, zowel voor het lichaam als voor de geest.

Wat is taekwondo? Een inleiding

Taekwondo is een van oorsprong Zuid-Koreaanse martial art die zowel door volwassenen als door kinderen beoefend kan worden.Lees alles over de grondslagen, de vereiste uitrusting en de voordelen van deze sport.

 

De grondslagen van taekwondo

Taekwondo is een martial art die voornamelijk gebaseerd is op trappen en stoten (en dus niet op grepen), waarbij je (vuist)slagtechnieken leert, maar vooral traptechnieken...

 

Tijdens een taekwondoles perfectioneer je je technieken via poomsae's (denkbeeldige gevechten tegen een of meer tegenstanders) en gevechten tegen een partner. Bij taekwondo moet je de basistechnieken aanleren, maar ook sparren (conventionele gevechten tussen een aanvaller en een verdediger) en zelfverdedigingstechnieken.

 

Bij wedstrijden zijn er twee hoofdvormen: het gevecht en de techniek.

 

Taekwondo in zijn bekendste vorm, het gevecht, is sinds 2000 een olympische discipline.Hierbij is het noodzakelijk om passende bescherming te dragen. Slagen zijn alleen toegestaan boven de gordel en de punten die een vechter verzamelt worden toegewezen op basis van de moeilijkheidsgraad van de techniek (vuistslag, trap of gedraaide trap) en de hoogte (de borst of het hoofd).

 

De technische wedstrijden bij taekwondo zijn gebaseerd op de individuele prestaties bij poomsae's die voor een jury worden uitgevoerd.Aan het einde wordt door de juryleden een maximale score van 10 punten toegekend, afhankelijk van de nauwkeurigheid van de technieken en de kwaliteit van de uitvoering (snelheid, tempo, kracht, ...).

Wat is taekwondo? Een inleiding

De dobok en de banden

Een taekwondopak heet een dobok.Anders dan bij een kimono van karate, judo of Braziliaanse jiu-jitsu, wordt het vest over het hoofd aangetrokken.Een dobok is altijd wit, wat de eenheid en oorsprong van het universum symboliseert.

 

De kleur van je band verandert naarmate je vorderingen maakt:je start met een witte band, vervolgens krijg je de rode voor de zogenaamde keupgraden, daarna volgt zwart voor de dangraden.Kinderen beginnen met de 15de keupgraad, terwijl volwassenen beginnen met de 10de keupgraad.Naarmate het niveau vordert, neemt het aantal keups af tot de 1ste keupgraad.Om de zwarte band en de 1ste dan te krijgen, maar ook voor de volgende dangraden, moet de taekwondoka voor een officiële jury van de federatie verschijnen om zijn niveau te bewijzen.

 

De kraag van het dobokvest verschilt ook naargelang het niveau: wit voor de keupgraden, daarna zwart vanaf de 1ste dan.

 

Dobokmaten variëren van 110 tot 150 cm voor een kind en van 160 tot 200 cm voor een volwassene.Doboks, net als de meeste kimono's, krimpen nog enkele centimeters bij de eerste 3 wasbeurten omdat ze een bepaald percentage katoen bevatten.Wij raden aan om een dobok te kiezen die 5 tot 10 cm langer is dan je lengte.Bijvoorbeeld, voor een kind van 133 cm kies je een dobok van 140 cm en voor een volwassene van 175 cm een dobok van 180 cm.

De heilzame effecten van taekwondo

Omdat bij taekwondo vaak spectaculaire traptechnieken worden gebruikt, is het een goede manier om je soepelheid en dynamiek te verbeteren, want de trappen moeten snel uitgevoerd worden.

 

Deze fysieke activiteit is ook een goede cardiotraining en helpt om calorieën en vet te verbranden. Het is bovendien een goede sport om stoom af te blazen en endorfines aan te maken (het hormoon dat je een gevoel van welzijn geeft).

 

Ten slotte brengt taekwondo, net als alle martial arts, waarden bij die verder gaan dan de sportieve activiteit.Bij taekwondo draait het om vijf principes: hoffelijkheid, integriteit, volharding, zelfcontrole en strijdlust, die door taekwondoka's de 'ontembare geest' wordt genoemd.