NL
NL

Welke accessoires kunnen me helpen om leniger te worden?

Alhoewel ze soms beschouwd worden als marteltuigen zijn accessoires voor zachte gym, yoga of Pilates de perfecte hulp voor wie leniger wil worden. Ze maken het uitvoeren van oefeningen en het aannemen van houdingen gemakkelijker, maar ze kunnen ook gebruikt worden om oefeningen moeilijker te maken en sneller vooruitgang te boeken.

Welke accessoires kunnen me helpen om leniger te worden?

Lenigheid is meer dan het kunnen uitvoeren van een spagaat of met je handen de grond kunnen aanraken terwijl je benen gestrekt blijven. Lenigheid is het vermogen van je lichaam om alle soorten bewegingen uit te voeren met maximale amplitude van je spieren en gewrichten, en dat ongeacht je leeftijd of fysieke conditie. Door aan lenigheid te winnen, worden de dagelijkse bewegingen gemakkelijker en loop je minder kans op blessures. Er bestaan verschillende accessoires die je kunnen helpen om eenvoudiger en/of doeltreffender je lenigheid te verbeteren. We stellen ze graag aan je voor ...

Stretchriemen

Stretchriemen zijn erg populair bij yoga, pilates en stretching. Het zijn zeer nuttige accessoires om houdingen correct uit te voeren zonder jezelf pijn te doen. Ze helpen je om een houding langer vast te houden zonder je te forceren en om bewegingen met meer gemak uit te voeren terwijl je wervelkolom correct uitgelijnd blijft.

Een stretchriem kan ook gebruikt worden om je lichaam te verlengen als je niet lenig genoeg bent om je handen of voeten vast te grijpen. Zo kan je je posities in de loop van de tijd comfortabel vasthouden. Bovendien versterkt de riem het stretchinggevoel, voor meer effect.

stretchriemen
Welke accessoires kunnen me helpen om leniger te worden?

de Swiss ball

De Swiss Ball (ook wel gymbal genoemd) is een grote opblaasbare bal die zowel voor stretching, spierversterking als voor houdingsondersteuning wordt gebruikt. Deze bal is fysieker dan hij lijkt omdat hij de dieper gelegen spieren rekt en versterkt. Je wint er geen spiervolume mee, maar wel lenigheid. Daarnaast stimuleert hij de coördinatie en het globale lichaamsbewustzijn.

Een kleine tip: gebruik de Swiss Ball op het werk als bureaustoel voor een goede zithouding gedurende de hele dag!

Massagerollers

De massageroller (of Foam Roller) is een echte topper voor het beoefenen van Pilates. Net als de Swiss Ball zorgt hij voor instabiliteit om de moeilijkheidsgraad bij het uitvoeren van houdingen en basisbewegingen te verhogen.

Omdat hij meer lichaamscontrole en -bewustzijn vereist, kan je met de massageroller sneller vooruitgang boeken bij het trainen van de diepe houdingsspieren (rug- en buikspieren) en je beter concentreren op je houding.

En zoals zijn naam al doet vermoeden, kan je hem ook gebruiken om je spieren te masseren. Het volstaat om erop te steunen en erover te rollen om je spieren te ontspannen en knopen los te maken.

Welke accessoires kunnen me helpen om leniger te worden?
Welke accessoires kunnen me helpen om leniger te worden?

Het yogablok

Net als een stretchriem kan het yogablok gebruikt worden als een verlengstuk van je lichaam om een ​​gebrek aan lenigheid te compenseren of om een ​​moeilijke houding vast te houden. Je kan het blok tussen je benen of onder je armen plaatsen om als steun te dienen, of je kan het onder bepaalde lichaamsdelen gekneld houden voor meer stabiliteit en comfort.

Je kan een yogablok ook gebruiken tijdens meditatiefases. Wanneer je het blok onder je billen plaatst, zal het je helpen een rechte rug en een goede uitlijning te hebben, zodat je in een comfortabele houding optimaal kan ontspannen.

yogakussens

Een bolster (of yogakussen) is een populair yoga-accessoire dat wordt gebruikt voor comfort, ondersteuning en stretching tijdens herstellende yogahoudingen en diepe ademhalingsoefeningen. Je kan een bolster gebruiken om je rug te ontspannen, je benen te laten rusten en ook om je lichaam te ondersteunen voor meer amplitude en stretch. Bovendien laat hij toe om je houding intenser en langer vast te houden zonder al te veel inspanning.

Welke accessoires kunnen me helpen om leniger te worden?
Welke accessoires kunnen me helpen om leniger te worden?

Weerstandsbanden 

Laat je niet misleiden door deze kleine accessoires, ze zijn bijzonder efficiënt! Ze zorgen ervoor dat je spieren geleidelijk aan belast worden. Je kan zelf de weerstand aan je niveau en doelstellingen aanpassen. Weerstandsbanden zijn eenvoudig te gebruiken en bijzonder geschikt voor verschillende oefeningen zonder je gewrichten te belasten. Door ze in verschillende hoeken te strekken, kan je werken aan soepele spieren en lenigheid in het algemeen. Bovendien zijn ze voor iedereen geschikt en nemen ze weinig plaats in. 

Welke accessoires kunnen me helpen om leniger te worden?

de yogamat

Met dit accessoire op zich ga je niet aan lenigheid of wat dan ook winnen! Maar een yogamat is onmisbaar om je het nodige comfort te bieden bij je rek- en lenigheidsoefeningen.

De app Decathlon Coach

Heb je de motivatie en het nodige materiaal om aan je lenigheid te werken, maar weet je niet hoe te beginnen? De Decathlon Coach-app werd speciaal ontwikkeld om je te begeleiden. Yoga, Pilates, stretching, ochtendoefeningen ... met de app heb je gratis toegang tot een groot aantal sessies die je zullen helpen om leniger te worden en beter te ontspannen.

Welke accessoires kunnen me helpen om leniger te worden?

Je hebt nu wel begrepen dat je met accessoires je Pilates-, yoga- of zachte gym-sessies kan variëren en ze leuker en makkelijker kan maken (of moeilijker afhankelijk van je doelstelling)! Maar wees voorzichtig, het aanspannen van een spier moet langzaam, geleidelijk en continu gebeuren. Zodra je spanning voelt, moet je niet proberen om verder te gaan en je spier nog meer te rekken. Aan de slag!