NL
NL

WELKE ACTIVITEITEN MET ROLSCHAATSEN ZIJN ER VOOR KINDEREN?

Je kind wil rolschaatsen. Oké, maar hoe dan wel? Er is keuze uit verschillende activiteiten en sportdisciplines! Alles hangt af van het temperament waarmee je kind op de wielen staat.

Een activiteit met rolschaatsen kiezen voor mijn kind

VOOR KINDEREN DIE HOUDEN VAN ACTIVITEITEN MET HET GEZIN: FITNESSKATES

Voor jongere kinderen is het niet altijd eenvoudig om zich op wielen voort te bewegen, daarom is goede begeleiding noodzakelijk om schaafwonden of erger te voorkomen. De start zal vlotter verlopen als het kind leert schaatsen met of in de aanwezigheid van de ouders. Fitnessskates zijn ideaal om je kind rustig en geleidelijk te leren schaatsen. In de eerste plaats omdat je kind niet alleen is en kan rekenen op familie en andere schaatsliefhebbers, en ten tweede omdat het in een aangenaam kader kennismaakt met de sport, via bewegwijzerde paden die de mogelijkheid bieden om de stad en de omgeving vanuit een ander oogpunt te zien. Rolschaatsen in en rond de stad: een tweevoudige ontdekking.

DERBYSKATEN EN ROLHOCKEY VOOR JONGENS EN MEISJES MET EEN TEAMSPIRIT

Je kind heeft absoluut het recht om te willen rolschaatsen in groep zonder dat de ouders voortdurend aanwezig zijn. In dat geval kun je terecht bij een vereniging voor een teamsport. Met derbyskaten kan je kind ervaren hoe leuk het is om snel te gaan op de piste, en leert het bovendien wat solidariteit inhoudt. Het doel van het spel is immers om altijd bescherming te bieden aan een van de teamleden. Rolhockey (of hockey op skates) vergt meer techniek en groepsgevoel, meet veel aanval- en verdedigingsbewegingen. In beide gevallen staat je kind er nooit alleen voor en is het omringd door teamgenoten. Ideaal om te leren dat elkaar helpen voordeel oplevert!

ACROBATISCH SKATEN VOOR RASECHTE STUNTERS

Dit is de meest spectaculaire tak en dus ook de tak die het vaakst in de media komt. De kans is bijgevolg groot dat je kind algauw kiest voor deze discipline, die er eigenlijk 3 omvat: springen, slalom en freestyle met ramp- en streetfiguren. Een acrobatische skater moet sterk zijn op technisch vlak, snel kunnen reageren en ... zich goed beschermen! Met de juiste beschermingsmiddelen op hun plaats kan je kind naar hartenlust slalommen tussen de obstakels. Voor de echte vrijgevochten geesten zijn er echter overal obstakels te vinden, ook op straat ...

KUNSTROLSCHAATSEN VOOR KINDEREN MET GEVOEL VOOR MUZIEK

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze activiteit veel weg van kunstschaatsen dat in koppel of alleen wordt beoefend, en bestaat uit een aaneenschakeling van figuren. Net zoals op kunstschaatsen op ijs moeten kunstrolschaatsers heel lenig zijn en gevoel voor ritme hebben om het muziektempo te volgen. Het is aanbevolen om je kind er op prille leeftijd mee te laten starten zodat het over een goede basis beschikt. Als uiteindelijk blijkt dat je kind geen hoge toppen zal scheren in deze discipline, is deze basis sowieso nuttig voor discoskaten. Ook in deze tak zijn synchrone bewegingen en muziek erg belangrijk ...

VINDT JE KIND HET VOORGAANDE MAAR NIKS? LAAT HET ZELF KIEZEN.

Als je kind niets voelt voor de eerdere vermelde disciplines, vind je hier onze lijst met andere activiteiten clubs en verenigingen voor rolschaatsen (in Frankrijk). Het is belangrijk om voor een bepaalde discipline te gaan, maar het is beter als je kind zelf de keuze maakt!