toerskate

Welke skates moet je kiezen voor tochtjes? 

We helpen je om het juiste type skates te vinden.

Lijkt het je leuk om tochtjes te maken op skates? Of wil je met inlineskaten je conditie op peil houden?

Lees meer over de bouw van elk type skate, zodat je goed kan kiezen.

We helpen je om het juiste type skates te vinden.

      Wil je uitsluitend tochtjes maken? 

Tochtjes maken op skates is de meest toegankelijke manier om aan inlineskaten te doen. Iedereen kan het. Maar beginners zullen beslist heel andere skates kiezen dan gevorderden. Een woordje uitleg over dit eerste keuzecriterium:  

Fitness skates voor volslagen beginners en iets meer gevorderden: Voor tochtjes zijn fitness skates de ideale inlineskates om mee te starten. Ze zijn bijzonder geschikt voor beginners of voor wie af en toe skate. Ze bieden optimale stabiliteit, goed comfort en rollen heel soepel. Dit type skate is gemaakt om rechtdoor te skaten en oneffenheden in het wegdek te filteren.  

Freeride skates voor gevorderden: Wie al wat meer gevorderd is, kan ook tochtjes maken op freeride skates. Het voordeel van dit type skate is dat het een echte allrounder is. Tochtjes, slalom, freestyle: je kan er alles mee. Freeride skates zijn wendbaarder maar ook minder stabiel, daarom raden we ze aan voor wie al meer ervaring heeft met skaten en verschillende stijlen wil uitproberen.

skaten
skatewielen

De wielen kiezen 

Als er één element is waar je bij toerskates goed op moet letten, zijn het de wieltjes. Vorm, diameter, materiaal, hardheid, aantal en lagering. Die 6 elementen bepalen hoe soepel je skates rollen tijdens je tochtjes. 

Het frame kiezen 

Het frame is het onderstel van de skate. Het is vastgemaakt aan de schoen en hieraan zijn de wielen bevestigd. De samenstelling, lengte en afstand tussen de wielen zijn allemaal bepalend voor de soepelheid van rijden.

De samenstelling van het frame Algemeen hebben instapmodellen van fitness skates een frame van kunststof. De belangrijkste troeven van dit materiaal: het biedt comfort en is licht. Als je skates loodzwaar aanvoelen wanneer je ze voor het eerst aanbindt, is het plezier snel weg en kun je geen vorderingen maken :-D De meeste skates hebben echter een frame van aluminium. Dit materiaal is stijver en biedt dus een goede energieteruggave. Bij de fitness modellen bestaat het frame uit 2 afzonderlijke plaatjes van metaal. Freeride skates hebben een frame dat gefreesd is uit één profiel in geëxtrudeerd aluminium. Hierdoor zijn de skates robuuster en geschikt voor verschillende disciplines.

De lengte van het frame Het ideale frame voor toerskaten is lang. Je zult zien dat bij een fitness skate het wiel voorbij de schoen uitsteekt. Zo sta je stabieler en kan je krachtiger afzetten. Het frame van een freeride skate is iets korter. Het steekt nergens voorbij de schoen uit. Dit maakt de skate wendbaarder op elk soort terrein. 

Wielafstand Kies bij voorkeur een grote wielafstand voor je toerskates. De afstand tussen 2 wielen op het frame hangt meestal samen met de lengte van het frame. Hoe groter de afstand tussen 2 wielen, hoe meer stabiliteit, zoals bij de fitness skate. Is die afstand klein, dan is de skate wendbaarder. Tegelijk wordt het moeilijker om je evenwicht te bewaren, zoals bij freeskates. 

bootskate

De boot, het comfort en de veiligheid 

En wat is de rol van de schoen? De schoen wordt ook "boot" genoemd en kan stijf of soepel zijn en meer of minder ondersteuning bieden:

Type boot 

De boots van onze instapmodellen zijn soepel. Ze zitten net zo comfortabel als je sneakers! Merk op dat alle skates, ongeacht of ze al dan niet een shell hebben zoals de freeskates, voorzien zijn van schuim ter versteviging, in het bijzonder op de plaatsen die het zwaarst worden belast.

Ondersteuning van de voet

Een goede toerskate kan je meestal op 2 tot 3 punten aanspannen: de skate heeft veters, een microverstelbare gesp aan de enkel en/of een wreefstrap. Die laatste zorgt ervoor dat de hiel goed tegen de zool van de boot wordt gedrukt.

We vatten nog even samen wat de drie belangrijkste criteria zijn om toerskates te kiezen. Allereerst bepaal je hoeveel je wil uitgeven. Op de tweede en derde plaats komen je niveau en het comfort. Probeer de skates uit in de winkel en voel of ze comfortabel zitten. Knellen ze nergens? Prima! Want uiteindelijk moeten je skates in de eerste plaats gemakkelijk zitten.