truite_-_tci_scene_020

Welke techniek gebruik je bij het forelvissen?

Zodra de eerste forelvissers eropuit trekken, weten we dat het visseizoen voor zoetwatervissen weer begonnen is. Vele vissers kijken er elk jaar opnieuw naar uit om de eerste vis van het seizoen aan de haak te slaan. Er bestaat geen mirakelrecept voor een geslaagde eerste dag, maar je geraakt al heel wat verder als je een aantal efficiënte technieken onder de knie hebt. Bodemvissen met natuurlijk aas? Au toc? Vliegvissen? Er zijn heel wat technieken die je kunnen helpen om met veel plezier aan het nieuwe seizoen te beginnen. Vandaag stellen we je al deze technieken even voor zodat je zeker niet achter het net vist.

vissenautoc.jpg

Au toc vissen

Bodemvissen in een rivier of "stalken" wordt ook wel au toc vissen genoemd. Je speurt oevers en hindernissen (stenen, takken, ...) af terwijl je je vislijn vasthoudt. Laat je lijn met de stroom meedrijven om mooie forellen te kunnen vangen. Je houdt je hengel vast met je sterke hand terwijl je met je andere hand de lijn voorzichtig tussen je vingers houdt. Als de forel in het lokaas bijt, geeft je hengel je als het ware een signaal. Het is die "toc" die aangeeft dat je een vis aan de haak hebt geslagen. 

Het materiaal

Als je met levend aas gaat vissen, kun je verschillende hengels gebruiken naargelang het gebied waar je naartoe trekt.  

Open rivieren

Een hengel voor matchvissen zorgt ervoor dat je de lijn goed onder controle hebt bij het afdrijven en dat je zelfs de lichtste trilling kunt voelen.  

Dichtbegroeide rivieren

Gebruik een hengel met binnenlijn om te vermijden dat je lijn tussen de takken blijft hangen..  

 

Een uitschuifbare hengel, tussen 4 m en 5 m, is een mooi compromis om in tal van je situaties je slag te slaan. Bij het "au toc" vissen is het molentje niet meer dan een lijnreserve. De modellen hebben meestal een draaiende lijnrol waarmee je de lijn sneller kunt inhalen. Een model met een vaste lijnrol is bijzonder licht en zorgt ervoor dat je de lijn ver kunt werpen.   Gebruik voor het hoofddeel van de lijn een fluo kleur (14/100 tot 20/100) om de lijn in de stroom goed te kunnen zien. Met een lijngeleider wordt je lijn overigens nog beter zichtbaar. Bevestig een microwartel aan het uiteinde van het hoofddeel van de lijn om te vermijden dat je lijn gaat opkrullen. Het onderdeeltje zorgt er overigens ook voor dat je gemakkelijk je onderlijn kunt vervangen als de situatie erom vraagt. De onderlijn bevat een loodlijn en een haakje. Aan de bovenkant zitten de zwaarste visloodjes en aan de haak de lichtste zodat het aas er realistisch uitziet. Gebruik zacht lood (maat nr.10 tot 5) om de lijn snel op te zetten en eenvoudig aan te passen aan het terrein en de diepte en de snelheid van de stroom. In rivieren met een gemiddelde stroming zorg je ervoor dat de visloodjes mooi over de lijn verdeeld zijn zodat het aas lichtjes gaat driften. Als de stroming sterk is, bijvoorbeeld door een waterval, moeten de loodjes dichter bij elkaar zitten, zodat het lokaas dicht bij de bodem blijft.

#De tip van Caperlan

Kies voor een haak in dezelfde kleur en dezelfde maat als het gebruikte aas om zoveel mogelijk forellen te kunnen vangen.

Lokaas voor het seizoensbegin

Vanaf de lente stillen forellen hun honger met larven die ze in groten getale op de bodem kunnen vinden. Als je in laag en helder water gaat vissen, mag je er zeker van zijn dat je met ringwormen heel wat vissen aan de haak gaat slaan. Vis je in troebel water? Kies dan voor regenwormen. Die wormen vind je gemakkelijk onder rotsen en stenen en kunnen echt het verschil maken als je in donker water gaat vissen. Gooi je lijn goed ver stroomopwaarts uit zodat het aas de tijd heeft om zich aan het water aan te passen. 

forel-kunstaas.jpg

Vissen met kunstaas

Vanaf de lente stillen forellen hun honger met larven die ze in groten getale op de bodem kunnen vinden. Als je in laag en helder water gaat vissen, mag je er zeker van zijn dat je met ringwormen heel wat vissen aan de haak gaat slaan. Vis je in troebel water? Kies dan voor regenwormen. Die wormen vind je gemakkelijk onder rotsen en stenen en kunnen echt het verschil maken als je in donker water gaat vissen. Gooi je lijn goed ver stroomopwaarts uit zodat het aas de tijd heeft om zich aan het water aan te passen. 

#De tip van Caperlan

Kies voor een bijzonder handige aanhaakwartel zodat je snel van aas kunt veranderen zonder dat je de onderlijn moet losmaken. Bovendien verhindert de wartel dat de lijn gaat opkrullen. Vooral bijzonder handig wanneer je gaat vissen met spinners.  

Vissen met kunstaas is ook perfect voor beginners omdat je snel de basistechnieken onder de knie kunt krijgen. Na enkele minuten oefenen zul je zien dat een spinner inhalen best wel eenvoudig is. Als de omstandigheden meezitten, kun je dan ook een mooie buit vangen.

forelvlieg.jpg

Vliegvissen

Bij het vliegvissen wordt de vis gelokt met een kunstaas die we de "vlieg" noemen. Voor deze techniek heb je een speciale hengel en een specifiek molentje nodig. Het gebruik van zijde zorgt ervoor dat je de vlieg met een "zweepslag" tientallen meters ver kunt werpen. Bovendien valt het aas zacht op het water zodat de forel nog sneller zal toehappen. Vliegvissen is vooral intrek bij vissers die op het zicht vissen. Het is een heuse belevenis. Een vlieg bootst de kleine gevleugelde of niet-gevleugelde insectjes na waar de forel zich mee voedt. Het aas kan nabootsend zijn en als twee druppels water op een insect lijken of het kan "prikkelend" zijn en echt op de agressiviteit van de forel inspelen.   In rivieren gebruikt men vliegen die lijken op waterinsecten in de verschillende fases van hun ontwikkeling. We onderscheiden vier grote families:   ∙ droog (insect aan het wateroppervlak)   ∙ nat (vissen onder dun laagje water) ∙ nimfen (imitatie van kleine larven onder water)   ∙ streamers (imitatie van kleine vissen)     Nimfen zijn uitstekend om aan het begin van het seizoen de oevers af te speuren. In die periode is de forel soms nog wat terughoudend om aan je aas te happen. Gebruik een zware nimf om eenvoudig alle waterstromen af te speuren en je hapje als het ware op een schoteltje voor de forel aan te bieden.   #De tip van Caperlan Een kleine tip, wacht tot de drift volledig afgelopen is voor je je nimf uit het water haalt. Het is vaak net op dat moment dat de forel kiest om de vlieg te pakken.   Al die technieken kunnen je helpen om vanaf de eerste dag van het seizoen tot het einde heel wat vis aan de haak te slaan. Je ervaring, je gevoel en je persoonlijkheid doen de rest om te bepalen welke techniek je moet gebruiken.