WELKE UITRUSTING HEB JE NODIG OM TE KARPERVISSEN IN VIJVERS?

Een karpervijver is doorgaans een afgesloten privévijver waar karpers en steuren in uitgezet zijn. De regels zijn er vaak streng. Je mag er enkel haken zonder weerhaken gebruiken, in bepaalde vijvers mag je geen leefnet gebruiken, het gebruik van een onthaakmat is verplicht en je moet de vis ontsmetten.

karpervijver

WAT IS EEN KARPERVIJVER?

Een karpervijver is doorgaans een afgesloten privévijver waar karpers en steuren in uitgezet zijn. De regels zijn er vaak streng. Je mag er enkel haken zonder weerhaken gebruiken, in bepaalde vijvers mag je geen leefnet gebruiken, het gebruik van een onthaakmat is verplicht en je moet de vis ontsmetten.   Meestal moet je ook betalen om hier te mogen vissen, doorgaans € 10 per dag.Bij bepaalde visverenigingen kan je ook een jaarkaart krijgen.

# DE VISSTOEL

Je moet in de eerste plaats een goede visstoel kiezen. We raden aan een stoel uit te zoeken die goed zit, zodat je in comfortabele omstandigheden kunt vissen zonder aan het einde van je sessie last te hebben van je rug. Er bestaan talloze accessoires om je stoeltje nog handiger te maken, zoals hengelsteunen, feedersteunen, plateaus, parapluhouders, netten en nog veel meer.

visstoel

# DE HENGEL

Er bestaan twee soorten hengels.  Met de telescopische hengel van 4 tot 7 m kan je aan de rand hele mooie vissen vangen en heb je een zeer goede drillervaring. De vaste oversteekhengel is stijver en zwaarder, en is geschikt voor grotere afstanden van 4 m tot 11,50 m. Het voordeel van een vaste oversteekhengel is dat je door het aantal elementen aan te passen altijd op de gewenste afstand kunt vissen.

lakeness

# DE ELASTIEKEN

Met vaste oversteekhengels (en soms met een telescopische hengel) heb je een dik topelastiek nodig om "eenvoudiger" de strijd met de vis aan te gaan: minimaal 2,1 mm tot zelfs 3,8 mm. Let op: trek het elastiek niet te strak in je hengel, anders kan je de vis beschadigen.

# GEMONTEERDE LIJNEN

Als je je lijnen en haken nog niet zelf monteert, geen paniek! Er bestaan specifieke gemonteerde lijnen en haken voor karpervijvers, met vislijnen van verschillende diameters, dobbers van verschillend gewicht en haken van verschillende maten.

rl lakesensiv

# GEMONTEERDE HAKEN

Er bestaan verschillende soorten haken:

- Met en zonder weerhaken

- Met bait band

- Uit dun of dik ijzer

SN HOOK PELLETS

# DE DOBBERS

Er bestaan 3 soorten dobbers:  - De klassieke maar kwetsbaardere dobber met een oogje - Inline dobbers zijn steviger, en hierdoor kan je vrij dikke nylon vislijnen halen - Deegdobbers met een antenne met schaalverdeling, zodat je kunt zien waar je deeg aan het einde van de lijn oplost en beten uitlokt.

lakesensiv

# LEEFNET

De keuze van je leefnet is heel belangrijk, aangezien de karper een bijzonder kwetsbare vis is. Een fijnmazig net beschermt je vissen tegen verwondingen en voorkomt dat hun vinnen vast komen te zitten in het net.

# ONTHAAKMAT

In de meeste karpervijvers is het gebruik van een onthaakmat verplicht. De mat beschermt je vis tegen eventuele verwondingen. Als je foto's maakt van je vis, leg de mat dan op de grond om de vis tegen een eventuele val en de bijbehorende verwondingen te beschermen. We willen allemaal gezonde vissen vangen. Laten we ze dan ook goed behandelen.

# SCHEPNET

Met een robuuste steel kan je op afstand grote vissen afmatten. Dankzij de universele bevestiging kan je er gemakkelijk eender welk schepnet aan vastmaken. De kop van je net moet groot genoeg zijn om er een grote vis in te dragen. 

6286822

# MILIEU

Denk eraan om voor de andere mensen en voor het milieu je visstek netjes achter te laten. Dit simpele gebaar zorgt ervoor dat we allemaal in de beste omstandigheden kunnen vissen.