YOGA VOOR KINDEREN, WAAROM JUIST?

Nee hoor, yoga is heus geen discipline uitsluitend voor volwassenen! De sport wordt almaar meer door kinderen en jongeren gedaan, die er heel wat baat bij hebben.

yoga kinderen

Steeds meer clubs en verenigingen bieden dan ook lessen aan voor kinderen of gezinnen, en ook de scholen gaan stilaan voor de bijl! Yoga is dan ook geschikt voor alle leeftijden, er is geen enkele contra-indicatie. Kleine kanttekening misschien: de duur van een sessie wordt aangepast aan de leeftijd en het concentratievermogen van de kinderen. "Tot de leeftijd van acht of negen jaar duurt een sessie doorgaans niet langer dan een half uurtje tot drie kwartier", aldus yogalerares Julie Guéry. "Deze discipline leert kinderen om rustig en geconcentreerd te blijven. Ze moeten immers ten volle beschikbaar zijn om yoga te beoefenen, en hun aandachtsspanne is op jonge leeftijd nog eerder beperkt." Zodra ze wat ouder zijn, mogen de sessies gerust wat langer worden, tot een uur of zelfs meer.

Een speelse activiteit

Je vraagt je waarschijnlijk af in welke zin yoga voor kinderen verschilt van de variant voor volwassenen. Wel ... Eigenlijk zijn er niet echt grote verschillen. "Elke yogahouding is evengoed geschikt voor kinderen", gaat onze coach voort. "Uiteraard zit er een zekere leerfase, een evolutie in hun beoefening. Maar alle bewegingen die volwassenen doen, kunnen ook de allerkleinsten uitvoeren." Julie benadrukt wel dat sessies voor kinderen ook iets speels moeten hebben, vast moeten hangen aan een verhaal. Yoga is immers een discipline die veel concentratie, precisie en striktheid vereist. Als je die dingen ook van kinderen eist, dan moet je de sessies vanuit een andere invalshoek benaderen, ze wat meer afstemmen op de leeftijd van de deelnemers. "Het voordeel van yoga is dat er talloze houdingen bestaan: de kat, de hond, de berg, de boom, de krijger ... Op die manier kan je ook de verbeeldingskracht van een kind aanspreken. En dat is een enorm voordeel voor leraars."

yoga kinderen

Samen beoefenen

Lichaamsbeweging koppelen aan fantasie, wat is er beter om kinderen te boeien? Het scenario wordt uitgebeeld, het verhaal komt tot leven, de kleintjes zijn meteen mee en worden zelf de acteurs. Zo wordt yoga een interactief spel. “Een van de echte voordelen van deze discipline is dat je ze perfect met de hele familie kunt beoefenen”, aldus de coach. In tegenstelling tot andere sporten, waar er vaak met leeftijdscategorieën wordt gewerkt, is yoga een sport die je perfect in gezinsverband kunt doen.” Fysiek gezien, voor de motorische ontwikkeling van je kind, is yoga een uitstekende bondgenoot. Naar het voorbeeld van peuter- en kleutergym bijvoorbeeld helpt het je kind om zijn lichaam te ontdekken en zijn coördinatie en evenwicht te verbeteren. De mogelijkheden zijn legio!

yoga kinderen

Het eigen lichaam ontdekken

Het enige verschil tussen yoga en kleutergym is dat je kind niet echt aan zijn uithouding werkt”, vertelt onze coach. "Bij kleutergym doe je dat wel, door te lopen, te springen en te kruipen. Yoga is dan weer wel uitstekend om je ademhaling te leren beheersen”, benadrukt Julie. “Dankzij de verschillende houdingen, waarbij je de armen, benen, romp ... los van elkaar gaat bewegen, ga je bijvoorbeeld je proprioceptie trainen, zeg maar de positiezin van je ledematen in de ruimte. Zo ontdek je jezelf en je fysieke kunnen.” Yoga, we zeggen het nog eens, heeft geen enkele contra-indicatie voor kinderen. Het helpt ze om een goede houding aan te nemen en leert ze in zekere zin om die ook aan te houden. “Deze discipline bevordert de mobiliteit van je gewrichten en de soepelheid van je spieren”, vervolgt Julie. De fysieke voordelen zijn er dus wel degelijk. “Door bepaalde bewegingen uit te voeren, ga je diepere spiergroepen aanspreken en ontwikkel je je kracht. En door uiteenlopende bewegingen aaneen te rijgen, werk je ook aan je souplesse. Yoga is bijvoorbeeld een uitstekende basis voor kinderen die zich vervolgens ook op andere disciplines willen focussen. Een kind beschikt zo immers al over de nodige fysieke en psychomotorische bagage.” Aan de hand van verhaaltjes en fantasie is de groei van je kleinste zo meteen goed ingezet!

Leren te concentreren

Een van de andere troeven van yoga, en niet van de minste, is natuurlijk de concentratie die de discipline vereist. En denk je dat kinderen daar niet toe in staat zijn? Denk dan nog eens! Aan de hand van mooie en leuke verhalen, met dieren en denkbeeldige personages, gaan kinderen helemaal op in yoga. “Het gaat erom dat de deelnemers leren op een ontspannen manier”, geeft Julie Guéry aan. “"Je moet het juiste moment kiezen, erop letten dat een kind er klaar voor is, er open voor staat. De leraar of de ouder moet de aandacht van het kind trekken. Zo kan hij starten met zijn verhaal, en begint de aaneenschakeling van bewegingen.” Om dat moment in te luiden, kan je ook opteren voor zachte muziek, zodat jullie samen in een soort van bubbel belanden.

Een break tijdens de week

Een wekelijkse yogasessie heeft als doel om je kind even een pauze te gunnen, de sleur van de week te doorbreken en de focus te herstellen. “Een week van een kind zit tegenwoordig overvol: school, hobby's, sport, andere verplichtingen ... ze hebben het bijna even druk als hun ouders”, lacht Julie. “Een yogasessie is ook een manier om even op de pauzeknop te drukken en samen wat tijd door te brengen.” Onze coach vertelt dat ze jammer genoeg niet samen met haar kinderen aan yoga doet, maar ze heeft hen wel geleerd om op hun ademhaling te letten en hun spieren te rekken. “We deden dat vaak samen, en op een dag merkte ik dat mijn oudste het ook zelf doet. Mijn kinderen weten wat goed is voor hen. Yoga leert hen ook hoe ze moeten omgaan met stress, voor een examen of wedstrijd bijvoorbeeld, of wanneer ze kwaad zijn. Yoga is met andere woorden een beter alternatief voor kinderen dan over de grond te rollen!

yoga kinderen

De kat, de omlaagkijkende hond, de boom en de berg

Werken aan de ademhaling en het concentratievermogen, en gefocust blijven op de verschillende houdingen vraagt uren training. En dat vermogen evolueert naargelang de leeftijd van een kind. Hoe dan ook, als je beslist om samen met je kind aan yoga te doen, wees dan niet te gehaast. "Voor kleine en heel actieve kinderen zou ik yoga sterk aanbevelen", zegt Julie. “Maar dan is de nodige regelmaat wel een must, zodat elke yogasessie een ritueel wordt, een bevoorrecht moment tussen ouder en kind. Het is op die manier dat kleine sportertjes in staat zijn om beter te worden.” Terwijl eigenlijk alle yogahoudingen toegankelijk zijn voor kinderen, zijn vooral de kat, de cobra, de omlaagkijkende hond, de ploeg en de boom, die inspelen op de ontwikkeling van het evenwicht, de meest eenvoudige. Je begint yoga best met die bewegingen.

Waarneming en geduld

"De aaneenschakeling van bewegingen en de uitvoering van houdingen moet altijd op een rustige, zachte manier gebeuren", verduidelijkt Julie. "Een kind mag nooit pijn voelen, forceren is uit den boze. Is dat niet het geval, dan loopt het fout af.” Bij elke nieuwe sessie kan je een houding toevoegen, handig ook om een kind geïnteresseerd te houden. “Het gaat er echt om een soort van verhaal te bouwen, het kind onder te dompelen. Je moet wel aandachtig blijven voor zijn gedrag. Dwing het nergens toe, niet fysiek en ook niet mentaal. Let goed op hoe je kleine sporter zich gedraagt, en onthoudt dat zijn aandachtsspanne nog niet dezelfde is als die van een volwassene. Wees vooral geduldig.

yoga kinderen

Yoga, een discipline voor overal! 

In heel wat clubs en verenigingen kan je tegenwoordig terecht voor yogalessen voor kinderen, maar je kan yoga ook gewoon thuis doen, in je salon of de slaapkamer van je oogappel. Misschien nog wat beter om zijn of haar fantasie aan te spreken. Hoe dan ook, voor deze sport heb je niet veel nodig: “een yogamatje, en klaar!”, lacht Julie.

Als het weer het toelaat, kan je ook buiten aan yoga doen. Hoe dan ook, zelfs bij regenweer is het een uitstekende bron van ontspanning voor je kind. Kortom, wil je je samen met je kind wagen aan yoga, aarzel dan zeker niet en loop eens langs in een vereniging die dat soort sessies aanbiedt. Al kan je je dus gerust ook thuis amuseren, en het internet afschuimen op zoek naar leuke en inspirerende filmpjes over de manier waarop je deze leuke activiteit kunt delen met je naasten. Maar wees gewaarschuwd: zorg ervoor dat je een mooi verhaal klaar hebt!

En jij? Doe jij aan yoga? Heb je je kinderen al ingewijd? Wat voor baat hebben zij bij deze discipline? Wat zijn jouw tips voor een geslaagde sessie? Laat het ons weten!

Sylvia rédactrice Decathlon

Sylvia    

GEPASSIONEERDE

ALS GEPASSIONEERDE AMAZONE EN HARDLOOPSTER IN MIJN VRIJE UURTJES (ALS IK ZE HEB), BEN IK ALTIJD MET SPORT BEZIG, EN VOORAL IN MIJN BEROEP. IK BEN AL ZO'N TIEN JAAR SPORTJOURNALIST EN BEN ABSOLUUT OVERTUIGD VAN DE VOORDELEN DIE SPORTEN ONS KAN BIEDEN. IK WIL GRAAG EEN BRON ZIJN VAN JUISTE INFORMATIE EN DIE ADVIEZEN DOORGEVEN DIE MIJ HEBBEN GEHOLPEN!

DEZE TIPS KUNNEN JE OOK INTERESSEREN