zaalvoetbal

Zaalvoetbal: ontdekken en beginnen

Je voetbalt graag, maar wilt de bal meer dan drie keer per match aan de voeten krijgen? Kies dan voor zaalvoetbal, een technische variant van voetbal, aan een hoog tempo.

Van de terreinen met harde ondergrond in Zuid-Amerika tot de sportzalen in België, zaalvoetbal is een dynamische en tactische variant van het veldvoetbal. Als je gewonnen bent voor de intensiteit van zaalsporten maar betoverd blijft door de magie van voetbal, stellen we je hier onze gids voor om te beginnen met zaalvoetbal. Ontdek de oorsprong van de sport en de spelregels, voordelen en kenmerken, net als de nodige uitrusting om te beginnen met deze sport waar techniek en plezier samenkomen.      

Wat is zaalvoetbal?

Het idee van voetbal als zaalsport ontstond in 1930 in Uruguay. Je moet weten dat Zuid-Amerika toen al in de ban was van het voetbal met elf en dat de eerste Wereldbeker georganiseerd zou worden in Uruguay. Naar aanleiding van deze competitie ontwierp Juan Carlos Cerani Gravier een nieuwe vorm van voetbal die gespeeld zou worden op een kleinere oppervlakte en met een kleinere ploeg. Meer dan een eenvoudig tijdverdrijf, was het zijn doel om een sport tot stand te brengen gericht op snelheid, tactisch samenspel en techniek. De sport maakte snel furore in Zuid-Amerika, waar ze de naam 'futsal' kreeg, een samentrekking van het Spaanse 'futból de salón' of 'futebol de salão' in het Portugees: letterlijk 'voetbal in een zaal'. Dat is duidelijk, je speelt het immers binnen, maar niet alleen. Zowel op het parket van de sportzaal als op asfalt in openlucht komt het speelveld ongeveer overeen met de oppervlakte van een handbalterrein. In Frankrijk kun je deze sport met name op de sportterreinen van scholen en universiteiten ontdekken. Vandaag is zaalvoetbal een vaste waarde in landen als Brazilië, Italië, Spanje, Portugal en Rusland, waar spelers een energieke en technische voetbalvariant spelen die geschikt is voor in de stad. Je speelt zaalvoetbal dan ook in teams van 5 tegen 5. Op openbare terreinen of sportcomplexen biedt zaalvoetbal je een balsport op het ritme van de stad. Zonder contact en zonder buitenspel zorgen de regels voor een snel spel aan een hoog tempo, waarbij je de bal vaak aanraakt en je de steun van je teamgenoten nodig hebt. Deze intensiteit maakt het spel niet verwarrend maar zorgt ervoor dat je meer moet anticiperen, reageren en helder tactisch en technisch tewerk moet gaan. Zaalvoetbal heeft de eigenschappen en het tempo van een zaalsport waarbij je je creativiteit kunt laten gaan en spektakel kunt opzoeken!

Zaalvoetbal: ontdekken en beginnen

De regels van zaalvoetbal

Je speelt 5 tegen 5, met een keeper, op een speelterrein van 20 m bij 40 m. De goals hebben een omvang van 2 m op 3 m en er zijn zijlijnen waar je de bal met de voet terug in het spel brengt.

Je hebt 4 seconden om de bal terug in het spel te brengen of een trap vanuit stilstand te nemen: je veters strikken hou je dus maar best voor later!

Contact en glijdende tackles zijn te vermijden: je hoeft niet voor grasmaaier te spelen, er staat toch geen gras op het speelterrein. Vanaf de zesde fout van een team tijdens de spelperiode, mag het andere team een directe vrije schop nemen vanop 10 m van het doel.

Om een match te winnen moet je meer goals scoren dan je tegenstander tijdens de 2 speelhelften van 20 minuten.

Er is een korte pauze na de eerste helft en elk team beschikt over een time-out en een onbeperkt aantal vervangingen. Als je van het veld gaat, blijf je dan ook beter op de bank zitten dan naar de kleedkamer te trekken!

Zaalvoetbal: ontdekken en beginnen

Wat zijn de voordelen van zaalvoetbal?

Vraag je je af wat het voordeel is om te proberen scoren in een kleiner doel? Hier zullen we het hebben over de voordelen van zaalvoetbal:

De afmetingen van het speelterrein en van de doelen zorgen er net voor dat je moet werken aan techniek, precisie en bewegingen.

Je komt regelmatig aan de bal, waardoor je moet anticiperen op individuele en collectieve oplossingen. Zaalvoetbal is vloeiend en snel en stimuleert op die manier zowel je speloverzicht als je spelgevoel.

In teams van 5 personen moet je ook het tactische plan naleven en nauw samenwerken met je teamgenoten.

Tot slot zorgt de intensiteit van zaalvoetbal ervoor dat je werkt aan je versnellingen en levendigheid: zo verbetert jouw cardio net als je explosiviteit.

 

Zaalvoetbal: ontdekken en beginnen

Zaalvoetbal, iets voor jou?

Als je ervan houdt met een voetbal te spelen en je verantwoordelijkheid te nemen, zal zaalvoetbal je snel overtuigen.

Met 5 tegen 5 op de speloppervlakte van een handbalterrein heb je immers niet de luxe om met de bal te jongleren om tijd te winnen. Zaalvoetbal zet je aan om op een kleine oppervlakte durf en creativiteit voor de dag te leggen. Met de regelmatige en snelle pogingen maak je snel vooruitgang.

De allerkleinsten kunnen met zaalvoetbal beginnen vanaf 4 jaar en ze kunnen het tactische spelgevoel beginnen ontwikkelen rond de 6 à 7 jaar.

Het is een behendigheidssport die je aanzet om voortdurend oplossingen te zoeken op het veld, zowel door individuele techniek als door je gevoel voor positie.

Zaalvoetbal: ontdekken en beginnen

Welke uitrusting heb je nodig voor zaalvoetbal?

beschermingge_tibias_enfant

In clubverband gaat de scheenbeschermer samen met je short en je truitje in je sporttas.

chaussure_futsal

Om de velden in vuur en vlam te zetten en je tegenstanders voorbij te dribbelen, bieden de schoenen Sala een rubberen zool voor meer grip en schokdemping, gecombineerd met een soepeler bovenwerk aangepast het ritme en de ondergrond van een zaalsport.

ballon_futsal

Aangezien je vaak aan de bal zult komen, kies je maar best de juiste: zaalvoetballen zijn kleiner en zwaarder, voor een goede baltoets en om de bal minder te doen opstuiten op een hard oppervlak.

Speel je liever buiten met vrienden op asfalt of in clubverband in de sportzaal ? Laat ons weten hoe jij zaalvoetbal ontdekt en speelt, en aarzel niet om jouw mening te delen over dit artikel!

 

Zaalvoetbal: ontdekken en beginnen

Merwen

Writer van het decathlon-team

Enthousiast over playgrounds, gepassioneerd door de sportzaal, zwembadfanaat en groot sportliefhebber in het algemeen.

Ontdek onze selectie tips

Voetbal bal kipsta decathlon

Hoe kies ik een voetbal?

Het belangrijkste onderdeel van voetbal is natuurlijk de bal. Een goede bal zorgt voor een merkbaar verschil op elk niveau. Wil je een voetbal kopen? Dan ben je bij Decathlon aan het juiste adres.

voetbalschoenen kipsta decathlon

Hoe kies ik voetbalschoenen?

Bij Decathlon vind je voetbalschoenen voor gras, kunstgras, voor zaalvoetbal en zelfs voor straatvoetbal! We hebben schoenen voor elke type voetballer, van ons huismerk Kipsta of van andere merken zoals Adidas. Welke voetbalschoen kies jij?

kinderen zaalvoetbal Decathlon Kipsta

Hoe helpt zaalvoetbal je kind openbloeien?

Je kind wil graag aan zaalvoetbal doen, en jij vraagt je af of dit wel een geschikte sport voor hem is?Als het gaat om de intensiteit van een sport, houdt zaalvoetbal zich aan al zijn beloften!