NL
NL

Het zadeldek: waartoe dient het?

Je zadeldek beschermt dus vooral het leder van je zadel tegen agressieve bestanddelen van paardenzweet, meer bepaald tegen het zout dat erin zit! Het beschermt de paardenhuid bovendien ook tegen wrijvingen van het zadel, waardoor het risico op blessures aanzienlijk verkleint. Het is dus een onmisbaar element als je je paard opzadelt! 

Kies ongeacht je discipline voor een zadeldek dat een goede zweetabsorptie biedt. Zo bescherm je de rug van je paard én het leder van je zadel. De honingraat aan de binnenkant van onze zadeldekken voert heel goed zweet af. Het is een mengeling van katoen en polyester, en biedt een uitstekend comfort en dito bescherming

Alt/Zadeldekken en zadelonderleggers
Alt/Zadeldekken en zadelonderleggers

Hoe maak je je keuze?

Zadeldekken zijn voornamelijk verkrijgbaar in twee vormen.

Het sjabrak wordt het vaakst gebruikt en heeft een rechthoekige vorm. Daarnaast heb je ook uitgesneden zadeldekjes, die de omtrek van je zadel volgen. Daarbij is het belangrijk dat je de juiste maat kiest, zodat het dekje niet te klein is.

Er bestaan ook twee soorten snit voor deze zadeldekken, die niet alleen aangepast zijn aan de lichaamsbouw van het paard, maar ook aan het gebruik: Uitgesneden aan de schoft, voor paarden of pony's met een hoge schoft. Het dek volgt mooi de schoftlijn en beperkt zo het risico op wrijving en blessures ter hoogte van deze (zeer) gevoelige zone. Als je paard of pony een eerder rechte rug heeft met een lage schoft, dan geef je beter de voorkeur aan een recht zadeldek!     

Hou ten slotte ook rekening met de grootte van je paard en kies een geschikt zadeldek dat aangepast is aan zijn lichaamsbouw.

De keuze van je zadeldek hangt ook af van je gebruik! Om te springen kies je voor een sjabrak of voor een uitgesneden dek, bij voorkeur met een aangepaste schoft. Rij je dressuur? Ga dan voor een lang zadeldek dat onder je volledige zadel past! 

En zadelonderleggers dan?

Die dienen vooral om de rug van je paard te beschermen: ze verlichten de druk van het zadel. Je vindt ze terug tussen het zadeldek en het zadel zelf. De zadelonderlegger absorbeert de schokken die voortkomen uit het lichaamsgewicht van de ruiter en van het gewicht van het zadel. Hij wordt voornamelijk preventief gebruikt, bij jonge of gevoelige paarden, of bij reeds bestaande letsels, bijvoorbeeld rugproblemen. Er bestaan dan ook verschillende soorten:

- in schapenvacht: voor een beter contact tussen het zadel en de rug van het paard, absorbeert schokken.
- in schuim: goede verhouding dempingsvermogen/gewicht, werkt schokabsorberend, is scheurbestendig en blijft door zijn textuur goed onder het zadel liggen.
- in thermogevormd polyurethaanschuim: licht en soepel, met een anatomische vorm om de schoft te ontlasten.
- in siliconengel: zeer schokabsorberend. Dit soort onderlegger is vaak omhuld met vinyl waardoor je hem kunt wassen.

Alt/Zadeldekken en zadelonderleggers

LEES ONZE TIPS