Handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

Zeven handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd 

Waar moet ik staan? Wanneer moet ik spelen? Wat moet ik doen als mijn bal in het water valt? Lees onze zeven basisregels om je eerste keer op de golfbaan vlekkeloos en veilig te laten verlopen!

Hoe verloopt de puntentelling?

Bij de afslagplaats vind je belangrijke informatie zoals de afstand tot de hole en het aantal slagen dat je moet spelen om par te behalen.

Om de score te kennen, tel je het aantal slagen dat een speler vanaf de afslag nodig heeft om zijn bal te putten. Aan het einde van elke hole vullen de spelers het aantal gespeelde slagen op hun scorekaart in. Om je handicap te laten dalen, moet je zo weinig mogelijk slagen spelen.

  Hoe ga je bij de afslagplaats staan?

  • Welke kleur kies ik bij de afslag?

    Je staat klaar aan de hole en je hebt je club zorgvuldig gekozen in functie van de afstand. Maar plots zie je verschillende afslagplaatsen in verschillende kleuren. Welke moet je kiezen? Dat hangt af van je niveau (je handicap), je geslacht en de regels van de baan waar je op speelt. 

    Het eenvoudigste is om even langs de receptie van de golfclub te gaan. Je vraagt dan na bij welke kleur je moet beginnen als je bijvoorbeeld een handicap van 30 hebt. Het is misschien wel verleidelijk om je vanaf de eerste slagen met de beste spelers te meten maar probeer dat toch niet te doen. Het is immers zoveel leuker om op een realistisch niveau te beginnen. Zo kun je bovendien al aardig wat spelritme opdoen zodat je tijdens de volgende wedstrijd niet onder de druk bezwijkt.

  • Het gebruik van een tee

    We hebben je aangeraden om als onervaren speler steeds een tee mee te nemen. Maar hoe gebruik je die nu precies? 

    Eerst en vooral moet je weten dat je dit kleine accessoire enkel mag gebruiken bij de afslagplaats van een hole. Vergeet het dus maar om hem bij elke slag in het midden van de fairway of in de rough te plaatsen! Wil je meer weten over het gebruik van een tee? Klik dan op onderstaande link.

  • Gedragsregels ten opzichte van andere spelers

    Je speelt meestal niet alleen op de golfbaan. Concentratie en veiligheid zijn twee belangrijke elementen in de golfsport. Er zijn een aantal gedragsregels die je moet volgen wanneer je samen met een andere speler aan de afslagplaats staat. 

    Zorg er eerst en vooral voor absolute stilte zodat de andere speler zich optimaal kan concentreren. Beweeg niet te veel en ga niet in het licht staan. Je gaat best op een redelijke afstand tegenover de speler op de afslagzone staan. Volg het traject van de bal en kijk waar hij uiteindelijk belandt. Zo kan je tijdens het spelen soms al enkele kostbare minuten winnen.

In welke volgorde moet ik spelen?

  • Wie het verst van de hole ligt begint!

    Een belangrijke regel op de golfbaan betreft de speelbeurten. Omwille van evidente veiligheidsredenen mag de speler die het verst van de hole ligt als eerste slaan. Loop nooit voor een speler die zijn slag aan het voorbereiden is.

    Wacht geduldig tot hij zijn bal geslagen heeft voordat je jezelf klaarzet. Golffederaties hebben de 'Klaar om te spelen'-regel ingevoerd om het spel op de green wat te versnellen. Ben je als eerste klaar om je bal te putten? Sla dan je slag! Zelfs als je bal niet het dichtst bij de hole ligt!

  • Gedragsregels op de golfbaan

    Een golfbal vol in je gezicht krijgen is geen lachertje. Neem geen onnodige risico's!

    Leef de veiligheidsregels van de golfbaan goed na. Kijk steeds goed om je heen voordat je de bal slaat en wanneer je je over de fairway verplaatst.

ballen herkennen eerste golfwedstrijd Inesis

Hoe herken ik mijn bal?

90% van de spelers speelt met witte ballen. Niet al te simpel dus om je bal op de fairway te herkennen. Er bestaan een aantal heel eenvoudige trucjes om te vermijden dat je met de bal van je tegenstander gaat spelen.

Onthoud steeds het nummer dat op je bal geschreven is. Om je bal nog iets meer te laten opvallen, kun je er bijvoorbeeld een opvallend teken met een viltstift op tekenen.

Maar je kunt uiteraard ook gewoon voor een gekleurde bal kiezen. Oranje, geel, roze, ... je kunt je bal niet alleen gemakkelijk onderscheiden van die van je tegenstander maar je vindt hem ook nog eens gemakkelijker terug op de baan.

Wat doe je als je bal niet meer op de baan ligt?

Achter de rode, gele of witte paaltjes, ... In het water, het zand of de struiken, ... Hoe speel ik een bal die niet op de fairway ligt?

Zeven handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

Bal in het water (rode paaltjes)

Als de hindernis aan de zijkant van de baan ligt en omringd is door rode paaltjes, kun je je bal verplaatsen met één strafslag. Je kunt dat op drie manieren doen:

- Speel je vorige slag opnieuw

- Leg je bal op de lijn tussen het beginpunt van het obstakel en de vlag, door de bal verder naar achteren te leggen.

- Leg je bal op twee clublengtes van de plek waar hij in het obstakel beland is.

Bal in het water (gele paaltjes)

Als de hindernis in het midden van de baan ligt en omringd is door gele paaltjes kun je je bal verplaatsen met één strafslag. Je kunt dat maar op twee manieren doen. Je legt je bal op de lijn tussen het beginpunt van het obstakel en de vlag, door de bal verder naar achteren te leggen, of je speelt je vorige slag gewoon opnieuw.

Onspeelbare bal

Heeft je bal zich in een boom of in een kuil genesteld? Dan kan hij onspeelbaar verklaard worden. Spelers die blaken van zelfvertrouwen zullen waarschijnlijk proberen om de bal toch te spelen, maar dat is geen verplichting! Je hebt drie keuzes waarbij er telkens een strafslag wordt aangerekend:

- Leg je bal op twee clublengtes van de plek waar hij beland is, zonder dat je dichter bij de vlag komt.

- Leg je bal in het verlengde van de lijn die je van de vlag scheidt, zonder de bal naar voren te verplaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld uit een kuil of een struik geraken.

- Leg je bal gewoon terug op de plek waar je je vorige slag geslagen hebt.

Je bal is out of bounds (witte paaltjes)

Je eerste slag, daar gaat hij ... oeps iets te veel naar rechts! Je bal vliegt achter de witte paaltjes. Dat noemen we out of bounds of 'buiten'. Hoe kun je nu verder spelen? Heel simpel eigenlijk. Blijf gewoon staan en speel een tweede bal. Je moet er dan wel een strafslag bij tellen. Als je niet zeker bent, speel je een voorlopige bal. Als je bal effectief out of bounds is, speel je dus je vierde slag. Als je eerste bal wel degelijk geldig is, neem je je voorlopige bal weg en speel je je tweede slag met je oorspronkelijke bal.

Bal in een bunker

Zin in vakantie? Je bal leest je gedachten en heeft zich al fijn geïnstalleerd in het zand van een bunker. Ook nu is het weer de kunst om kalm te blijven.

- Is je bal speelbaar? Probeer hem dan uit de bunker te slaan! Opgelet, je club mag het zand nooit raken tijdens je pogingen.

- Is je bal niet speelbaar? Lees dan punt 6 om te zien hoe je eruit kunt geraken. Als je uit de bunker stapt, mag je niet vergeten om je sporen weg te vegen. Zo kunnen de volgende spelers op een propere en vlakke ondergrond spelen!

Hoe speel ik een hole uit?

  • Hoe speel ik een hole uit?

    Je hebt een hole uitgespeeld als de bal in het putje van de green bij de vlag (de 'pin') ligt. Dan kan met een wedge of door de bal te putten. Zodra alle ballen geput zijn, verlaat je de green en tel je de punten op de scorekaart.

  • Wat zijn de gedragsregels op de green? 

    De green is de meest gevoelige zone van de baan. Ga er dan ook voorzichtig mee om. Onthoud onderstaande basisregels:

    - Het is verboden om je golftas op de green te leggen of om er met je golfkarretje over te rijden.

    - Herstel steeds je pitchmark, dat is de deuk in de green die veroorzaakt wordt door het neerkomen van de bal.

    - Wandel niet in de putt-lijn van andere spelers. Met die lijn bedoelen we het traject tussen de bal en de hole.

    - Haal het vlagje weg als alle spelers zich op de green bevinden.

    - Zodra de hole uitgespeeld is, zet je het vlagje terug op zijn plaats en verlaat je de green zo snel mogelijk zodat de spelers na je op dit stukje heilige grond kunnen spelen.

Wie mag er beginnen aan de volgende hole?

Gefeliciteerd, je hebt de eerste hole gewonnen! Maar welke speler begint aan hole 2?

Wel, heel simpel, de eer is aan de winnaar van de vorige hole.

Tijdens je eerste wedstrijden kun je tegen je tegenstanders gerust zeggen dat je nog wat groen achter je oren bent. Ze zullen je dan zeker en vast wat tips geven en je helpen in moeilijke situaties. Aarzel dus niet om hen wat vragen te stellen tussen twee holes door!