ZO ONDERHOUD JE JE YOGAMAT !

Doordat een yogamat vocht opvangt en vaak ook niet op een koele plek wordt opgeborgen, is dit een ideale broeiplaats voor bacteriën. Zweet in combinatie met vuil, zorgt vaak ook voor onaangename geurtjes. Op termijn, kun je deze niet meer van je matje verwijderen, en ben je genoodzaakt om je matje weg te gooien. Wij geven enkele tips om zo lang mogelijk van je yogamat te genieten.

Yoga mat schoonmaken

EEN YOGAMAT SCHOONMAKEN

Elke yogamat heeft een antisliplaag. Je wil immers niet wegglijden tijdens je houding.  Het is een kunst om je mat schoon te maken met een product dat de bacteriën doodt, maar de grip van je matje niet beschadigd.

Yogamat schoonmaken
Yoga Mat Spray

LEKKER SIMPEL: DE MAT SPRAY 

De makkelijkste manier om je yogamat te reinigen is met een speciale yogamat cleaner. Deze verstuif je op je matje, waarna je het matje afneemt met een licht vochtige doek. De essentiële oliën in onze Decathlon Mat Spray geven je mat meteen ook een fris geurtje. De spray is bruikbaar voor alle matjes uit het Decathlon gamma. Als je yogavormen beoefent waarbij je veel transpireert, steek je best standaard een flesje spray in je sporttas. Huis-, tuin- en keukenmiddelen zijn doorgaans niet geschikt om je yogamat te reingen. Sommige bestanddelen in traditionele schoonmaakproducten, kunnen het materiaal, de antisliplaag en de kleur aantasten. Met een speciaal ontwikkelde mat spray loop je dat risico niet. Wie wil, kan zelf een mat cleaner maken met gedemineraliseerd water en een eigen selectie van essentiële olieën. Via Google vind je verschillende recepten.  

REISMATJES: IN DE WASMACHINE

Als je je matje veel meeneemt, of gebruik op outdoor-locaties zoals het strand of het park, dan volstaat een spray vaak niet. Om die reden kun je de natuurrubberen Decathlon Travel Mat ook in de wasmachine stoppen.  Kies voor een delicaat programma op 30 graden, en je yogamat komt als nieuw uit de wastrommel. Let op! Gebruik deze methode enkel als je matje erg vuil is. Tussendoor gebruik je gewoon een vochtige doek in combinatie met een mat cleaner.

 

Reismat Yoga Was
Yogamat opbergen

OPROLLEN EN OPBERGEN NA GEBRUIK 

Na je yogasessie en je schoonmaakbeurt, laat je alles even drogen, daarna rol je je matje op. Vermijd dat je matje geplooid blijft liggen, want dat kan blijvende vouwen veroorzaken. Verder bewaar je je mat best op een donkere, en idealiter ook koele plaats. Een yogatas vormt een ideale bescherming tegen zonlicht.  Zonlicht zorgt er namelijk voor het materiaal en soms ook de kleur aangetast worden.  Vooral de matjes gemaakt van (natuur)rubber, zoals de travel mat, de studio mat en de rubber-jute mat, “drogen uit” en verliezen hun grip-laagje door langdurige blootstelling aan de zon

LATEN LEVEN... 

Een yogamat mag leven. Hoe meer je je matje bovenhaalt, hoe meer je dit ook zal zien. Het is perfect normaal dat je na enkele maanden - of jaren - gebruikssporen ziet. Je matje evolueert mee met jouw practice. De levensduur hangt af van het type mat, het gebruik en  het onderhoud. Als je je mat goed verzorgt, kun je perfect een aantal jaren op dezelfde mat oefenen. Zie je scheurtjes in het materiaal? Heb je minder grip dan voorheen? Dan wordt het tijd om een nieuw exemplaar aan te schaffen. ~We wensen je veel fijne uren op de mat.~~NAMASTE !