ZONNEBESCHERMING BIJ HET SNORKELEN 

Staat de vakantie voor de deur? Je handdoek, zonnebril, snorkelmasker en snorkelvinnen liggen klaar... Maar heb je niets over het hoofd gezien? Een anti-uv-topje en een zonnecrème behoren ook tot de must-haves bij een snorkeltocht!

praktische man snorkelen

DE UITDAGINGEN VAN EEN GOEDE ZONNEBESCHERMING BIJ HET SNORKELEN

Zonnestralen zijn sowieso een zware beproeving voor onze huid. Bij een snorkeluitstapje worden de risico's echter nog verveelvoudigd omwille van meerdere factoren:~- De zonnestralen weerkaatsen op het wateroppervlak en belagen je huid bij hun terugkeer nog een keer, nu onder een andere hoek (onderkant van je armen, van je kin enz.), ook je netvlies ontsnapt er niet aan. ~- Wanneer je de zeebodem observeert, ligt er een ander gevaar op de loer: het vergrootglaseffect! Het wordt veroorzaakt door het fijne waterlaagje op je rug tijdens het snorkelen. Dat laagje verhoogt de intensiteit van de uv-stralen. Die laatste zijn trouwens actief in de zee tot op een diepte van 25 cm! Het gevolg? 's Avonds voelen je schouders, je rug en je dijen warm en pijnlijk aan…~- Is het bewolkt? Bedek je toch maar, want het risico op zonnebrand blijft bestaan: 40 tot 95 % van de uv-stralen dringt door in het water, zelfs door de wolken heen.~- In zee is het natuurlijk lekker fris... maar net daardoor voel je de warmte die wordt veroorzaakt door de uv-stralen, niet. Zonnebrand kan dus ongemerkt toeslaan...

EEN SNORKELTOP OF EEN SHORTY SNIJDT DE UV-STRALEN DE PAS AF

Om je te beschermen tegen zonnebrand...  ~Met uv-topjes, zoals het model Neofun van Subea, kun je je rug en je schouders beschermen. Deze neopreen snorkeltop beschermt je doeltreffend en belemmert je niet in je bewegingsvrijheid. Je trekt het makkelijk aan en uit dankzij de rits op de buik!~Welke beginnende snorkelaar kent niet dat pijnlijke gevoel van zonnebrand op de dijen, waardoor je zelfs niet meer kunt gaan zitten na een heerlijke dag in het water? Roep dit risico een halt toe en trek een shortypak aan, een combinatie dus van een shorty en een top in neopreen.~Andere beschermende engelen: shorts in polyester. Die zijn vaak bedoeld om aan surfsporten te doen, maar zijn ook prima geschikt om je dijen te bedekken wanneer je net onder het wateroppervlak voortglijdt.

Vrouw beoefenen snorkelen

EEN FULLSUIT VOOR SNORKELAARS 

Om je helemaal te beschermen tegen het zonlicht.

Heb je een lichte huid? Kies dan voor een snorkelpak dat ook je armen en je benen tegen de zon beschermt! Het beschermt je bovendien tegen de kou en tegen eventuele schaafwonden wanneer je in aanvaring komt met een koraalrif. Wanneer je gaat snorkelen bij gematigde temperaturen, is een snorkelpak met een dikte van 3 tot 5 mm een aanrader. Maar als je deze zomer tropische kusten opzoekt, volstaat een pak met een dikte van 1 tot 3 mm.

ZONNECRÈME VOOR DE ONBESCHUTTE ZONES!

Je bent nu van kop tot teen uitgerust. Maar sommige zones blijven nog in hun blootje staan: je gezicht, je oren, je enkels... Haal je waterproof zonnecrème maar snel tevoorschijn! Voor een betere hydratatie is een zonnecrème vaak te verkiezen boven zonneolie. Maar of je nu voor crème of olie kiest, smeer je sowieso om de twee uur in!