ZONNEBESCHERMING OP HET WATER

In dit artikel lees je hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen gevaarlijke uv-straling.

Se protéger du soleil sur un bateau

Het zomert en dus hijs je vaker de zeilen, want wat is er heerlijker dan op een kajuitjacht of in een open boot genieten van de zeelucht, de zon en de zomerse warmte? Maar ondanks die paradijselijke omstandigheden moet je voorzichtig blijven, en je vooral goed beschermen tegen de zon. In dit artikel lees je hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen gevaarlijke uv-straling.

DE GEVAREN VAN DE ZON OP HET WATER

Zeilen in de zomer is heerlijk, maar lang in de zon zijn is gevaarlijk voor je gezondheid. Een eerste vervelend gevolg van te lange blootstelling aan uv-stralen is zonnebrand, maar je kunt ook een zonnesteek oplopen. Op langere termijn kan het oogletsels en voortijdige huidveroudering veroorzaken. Door de reflectie van de zon zijn de risico's op het water ook veel groter dan aan land. In een open bootje of catamaran is langdurige blootstelling aan de zon immers gevaarlijk omdat de zonnestraling wordt weerkaatst door het water, maar ook door de zeilen en het bootdek. Ondanks een verkoelend briesje of opspattend buiswater is het gevaar wel degelijk aanwezig. In die omstandigheden is het absoluut noodzakelijk dat je jezelf goed beschermt tegen de gevaren van de zon.

ZONNEBESCHERMING OP HET WATER: DE JUISTE UITRUSTING

Om je op het water optimaal te beschermen tegen de zon geven we je een lijst zodat je gevaarlijke uv-straling vermijdt en onbekommerd kunt gaan zeilen:   

- Draag bij voorkeur lichte en goed bedekkende zeilkleding die je beschermt tegen uv-straling maar waarin je tegelijk comfortabel kunt bewegen. Een ideale combinatie bestaat uit een uv-werende short of broek met daarop een T-shirt of polo, die outfit kun je trouwens zowel op het water als aan land dragen.   

- Denk eraan om ook je hoofd te beschermen: het beste is een hoed met rand zoals een bobhoedje of een pet met klep. Let erop dat je de hoed of pet ook stevig kunt vastmaken zodat hij niet in het water kan waaien.   

- Om je ogen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen is een zonnebril met polariserende glazen de beste keuze. Voor op het water kies je een zonnebril met index 3 of 4, afhankelijk van de lichtsterkte.   

- De delen van je lichaam die niet bedekt zijn, moet je goed insmeren met zonnecrème, bij voorkeur waterproof. Kies een zonnecrème die is aangepast aan de sterkte van de zon en breng elke 2 uur opnieuw aan.

EXTRA TIPS OM JE TE BESCHERMEN TEGEN DE ZON

Nog een paar extra tips voor als je het water op gaat:  ~~- Laat je huid geleidelijk wennen aan uv-stralen, ga dus niet meteen een hele dag lang in de felle zon zitten  ~~- Ga liever niet het water op tussen 12 en 14 uur, wanneer de zon op zijn hoogst staat.  ~~- Drink regelmatig om uitdroging te voorkomen  ~~- Ook als het bewolkt is, kun je nog verbranden door de zon, blijf je dus beschermen zelfs al zie je geen zon. Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn op de boot, denk aan iets anders, en denk vooral niet aan voorbije vervelende ervaringen want alleen al door eraan te denken kunnen die zich opnieuw voordoen.