zwemmers

Zwemmen om zo veel mogelijk calorieën te verbranden 

Omdat iedereen het kan, ongeacht je leeftijd of het weer, raden artsen hun patiënten vaak warm aan te gaan zwemmen om gewicht te verliezen of om weer in vorm te raken.

Deze toegankelijke sport is goed voor de gezondheid en je fysieke paraatheid, maar je verbruikt er extreem veel energie mee als je ze regelmatig beoefent.

Door een uurtje te zwemmen in een rustig tempo, verbrand je gemiddeld tussen de 500 en de 600 calorieën. Dat kan al tellen!

Of mag het nog iets meer zijn? Probeer dan om je trainingen zodanig op te stellen dat je een maximum aan calorieën verbrandt zonder noodzakelijkerwijs meer tijd te spenderen in het zwembad!

swim

Zwemstijlen afwisselen 

Door af te wisselen heb je gegarandeerd meer plezier en verbrand je ook sneller calorieën!

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de duur en de intensiteit van je zwembeurt een belangrijke rol spelen in het aantal verbrande calorieën.

Toch is het niet moeilijk om afwisseling te leggen in je trainingen door van zwemslag, oefeningen en tempo te veranderen. Op die manier verhoog je meteen ook je calorieverbruik op een efficiënte manier.

Eerst en vooral is het belangrijk dat je lichaam niet went aan de inspanning, want dan zal het minder calorieën verbranden dan voordien.

Je vervalt zo al snel in gemakzucht…

Bovendien kan je door te variëren in zwemstijlen alle delen van je lichaam op een gelijkmatige manier trainen.

Door drie of vier zwemstijlen af te wisselen in dezelfde training, moeten je spiergroepen allemaal aan de slag en zal je des te meer calorieën verbranden.

Ter informatie, de zwemstijlen  die de meest intense en complete inspanning vragen en dus zorgen voor een maximale calorieverbranding zijn schoolslag (met het gezicht in het water) en het zo gevreesde vlinderslag.

In totaal zijn er vier zwemstijlen die je zonder problemen kan combineren met een groot aantal oefeningen, met of zonder trainingsmateriaal. Beeld je de mogelijkheden eens in!

 

zwemmen-material

Afwisselen met materiaal 

Alles zit in de variatie! Het heeft geen zin om er tegelijkertijd een pull buoy, plank, paddles, zwemvliezen  en een zwemelastiek bij te halen!

Om zo veel mogelijk calorieën te verbranden tijdens je zwemtrainingen, moet je op een efficiënte manier variëren met je trainingsmateriaal.

Als je zwemvliezen of paddles gebruikt, focus je immers beter op je zwemtechniek en de kwaliteit van je bewegingen.

Deze dynamische bewustwording van je spieren geeft overigens betere resultaten op lange termijn.

Daarnaast zorgt trainingsmateriaal voor best wel wat extra weerstand in het water, waardoor je hydrodynamica afneemt en je minder makkelijk vooruitkomt.

In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft dat een positief effect op je training omdat je dubbel zoveel kracht nodig hebt om dezelfde bewegingen uit te voeren.

En zoals je weet, hoe groter je inspanning, hoe sneller de calorieën verdwijnen!

 

 Variëren in ritme en intensiteit 

Veranderingen in intensiteit, tempo en ritme zijn bij het zwemmen, net als bij alle sporten, een onontbeerlijke manier om zoveel mogelijk calorieën te verbranden, aangezien je lichaam zich telkens snel moet aanpassen. Zo is intervaltraining nog steeds een gevestigde waarde bij hardlopers!

Ook rusttijden zijn een belangrijk criterium waarmee je rekening moet houden. Je hebt twee mogelijkheden om zoveel mogelijk calorieën te verbranden door rusttijden in te lassen:

Als je je pauzes telkens verkort tussen elke zwemreeks, moet je hartritme zich snel aanpassen en zal je efficiënt calorieën verbranden, zonder daarom langer te moeten zwemmen.

Toch blijft actieve recuperatie de beste methode. Als je in beweging blijft, blijft ook je hartslag op een bepaald niveau, wat beter is om calorieën te verbranden.

Een van de klassiekers van de actieve rust is de “rugslag met twee armen”.

Op die manier kan je je spieren ontspannen door 50 tot 100 meter op je rug af te leggen, terwijl je schoolslagbewegingen maakt met je benen en de cyclische armbeweging met beide armen tegelijkertijd uitvoert.

Breng dus voldoende variatie in je trainingen!



Je breekt op die manier niet alleen de routine, maar als je ook onze andere tips opvolgt, kan je met je beste vorm tot 700 of zelfs 800 calorieën verliezen per uur! Dat is indrukwekkend, nietwaar?

Zwemmen: hoe moet ik trainen om af te vallen?

Zwemmen: hoe moet ik trainen om af te vallen?

Verbrand je calorieën in het water? Met de hulp van onze coach leggen we uit hoe je gewicht kunt verliezen met onze zwemtrainingen.

Sporten om af te vallen

Best sporten om af te vallen

Welke sport moet ik beoefenen om af te vallen? En hoe? Hoe vaak? Hoe lang? Volg onze tips.

ZWEMMEN: EEN TRAININGSPROGRAMMA OM AF TE VALLEN

Zwemmen: een trainingsprogramma om af te vallen

Wil je enkele kilootjes afvallen? Dan heb ik een zwemprogramma voor jou. Ik geef je ook mijn eigen bevindingen over dit trainingsprogramma om af te vallen.

Hoe kies ik mijn zwembril?

Hoe kies ik mijn zwembril?

Wil je een zwembril kopen? Dan moet je met een aantal factoren zoals comfort en stabiliteit rekening houden. Lees onze tips!

sporten en afvallen

Ik wil afvallen en spieren kweken, hoe begin ik daaraan?

In zekere zin zijn die twee dingen tegenstrijdig: als je spieren kweekt, word je namelijk zwaarder. Spieren wegens immers meer dan vet! Maar je kunt wel slanker worden door enkele onmisbare stappen te volgen. Wij geven je 3 sportieve geboden mee.

hoe-train-je-je-buikspieren-tijdens-het-zwemmen

Hoe train je je buikspieren tijdens het zwemmen?

Of je nu op de klassieke manier traint of met drills, hier vind je enkele tips om je buikspieren tijdens het zwemmen flink op de proef te stellen.

ZWEMMEN: EEN TRAININGSPROGRAMMA OM AF TE VALLEN

Zwemmen: een trainingsprogramma om af te vallen

Wil je enkele kilootjes afvallen? Dan heb ik een zwemprogramma voor jou. Ik geef je ook mijn eigen bevindingen over dit trainingsprogramma om af te vallen.

Waarom zwemmen op muziek goed is

Waarom zwemmen op muziek goed is

Ontdek de voordelen van het zwemmen op muziek en hoe Nabaiji de waterdichte mp3-speler voor zwemmers heeft ontwikkeld.

Onze tips om comfortabel te zwemmen

Onze tips om comfortabel te zwemmen

Rode ogen, water in de neus en dichte oren: zwemmen ontspant? Ontdek hier onze tips om comfortabel te zwemmen [...]

natation_ambiance

10 tips om moeiteloos te zwemmen

Ben je al buiten adem na amper drie baantjes? Ik geef je mijn tien beste tips om moeiteloos te zwemmen.

man die zijn spieren kweken door de zwemmen

Spieren kweken door te zwemmen

Spieren kweken door te zwemmen, dat kan! Nabaiji geeft je enkele tips om aan je figuur te werken zoals jij dat verkiest...

man die zijn spieren kweken door de zwemmen

Spieren kweken door te zwemmen

Spieren kweken door te zwemmen, dat kan! Nabaiji geeft je enkele tips om aan je figuur te werken zoals jij dat verkiest...

zwemmen armen

Hoe kan je door te zwemmen gespierdere armen krijgen?

Je wilt meer armspieren? Je zoekt naar andere oefeningen dan wat je in de gymzaal doet? Maak kennis met onze zwemlessen om je armspieren te trainen!