NL
NL

ZWEMMEN OM ZO VEEL MOGELIJK CALORIEËN TE VERBRANDEN 

Omdat iedereen het kan, ongeacht je leeftijd of het weer, raden artsen hun patiënten vaak warm aan te gaan zwemmen om gewicht te verliezen of om weer in vorm te raken.

zwemmers

Deze toegankelijke sport is goed voor de gezondheid en je fysieke paraatheid, maar je verbruikt er extreem veel energie mee als je ze regelmatig beoefent.

Door een uurtje te zwemmen in een rustig tempo, verbrand je gemiddeld tussen de 500 en de 600 calorieën. Dat kan al tellen!

Of mag het nog iets meer zijn? Probeer dan om je trainingen zodanig op te stellen dat je een maximum aan calorieën verbrandt zonder noodzakelijkerwijs meer tijd te spenderen in het zwembad!

 

ZWEMSTIJLEN AFWISSELEN 

Door af te wisselen heb je gegarandeerd meer plezier en verbrand je ook sneller calorieën!

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de duur en de intensiteit van je zwembeurt een belangrijke rol spelen in het aantal verbrande calorieën.

Toch is het niet moeilijk om afwisseling te leggen in je trainingen door van zwemslag, oefeningen en tempo te veranderen. Op die manier verhoog je meteen ook je calorieverbruik op een efficiënte manier.

Eerst en vooral is het belangrijk dat je lichaam niet went aan de inspanning, want dan zal het minder calorieën verbranden dan voordien.

Je vervalt zo al snel in gemakzucht…

Bovendien kan je door te variëren in zwemstijlen alle delen van je lichaam op een gelijkmatige manier trainen.

Door drie of vier zwemstijlen af te wisselen in dezelfde training, moeten je spiergroepen allemaal aan de slag en zal je des te meer calorieën verbranden.

Ter informatie, de zwemstijlen  die de meest intense en complete inspanning vragen en dus zorgen voor een maximale calorieverbranding zijn schoolslag (met het gezicht in het water) en het zo gevreesde vlinderslag.

In totaal zijn er vier zwemstijlen die je zonder problemen kan combineren met een groot aantal oefeningen, met of zonder trainingsmateriaal. Beeld je de mogelijkheden eens in!

 

swim
zwemmen-material

AFWISSELEN MET MATERIAAL 

Alles zit in de variatie! Het heeft geen zin om er tegelijkertijd een pull buoy, plank, paddles, zwemvliezen  en een zwemelastiek bij te halen!

Om zo veel mogelijk calorieën te verbranden tijdens je zwemtrainingen, moet je op een efficiënte manier variëren met je trainingsmateriaal.

Als je zwemvliezen of paddles gebruikt, focus je immers beter op je zwemtechniek en de kwaliteit van je bewegingen.

Deze dynamische bewustwording van je spieren geeft overigens betere resultaten op lange termijn.

Daarnaast zorgt trainingsmateriaal voor best wel wat extra weerstand in het water, waardoor je hydrodynamica afneemt en je minder makkelijk vooruitkomt.

In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft dat een positief effect op je training omdat je dubbel zoveel kracht nodig hebt om dezelfde bewegingen uit te voeren.

En zoals je weet, hoe groter je inspanning, hoe sneller de calorieën verdwijnen!

 

 VARIËREN IN RITME EN INTENSITEIT 

Veranderingen in intensiteit, tempo en ritme zijn bij het zwemmen, net als bij alle sporten, een onontbeerlijke manier om zoveel mogelijk calorieën te verbranden, aangezien je lichaam zich telkens snel moet aanpassen. Zo is intervaltraining nog steeds een gevestigde waarde bij hardlopers!

Ook rusttijden zijn een belangrijk criterium waarmee je rekening moet houden. Je hebt twee mogelijkheden om zoveel mogelijk calorieën te verbranden door rusttijden in te lassen:

Als je je pauzes telkens verkort tussen elke zwemreeks, moet je hartritme zich snel aanpassen en zal je efficiënt calorieën verbranden, zonder daarom langer te moeten zwemmen.

Toch blijft actieve recuperatie de beste methode. Als je in beweging blijft, blijft ook je hartslag op een bepaald niveau, wat beter is om calorieën te verbranden.

Een van de klassiekers van de actieve rust is de “rugslag met twee armen”.

Op die manier kan je je spieren ontspannen door 50 tot 100 meter op je rug af te leggen, terwijl je schoolslagbewegingen maakt met je benen en de cyclische armbeweging met beide armen tegelijkertijd uitvoert.

Breng dus voldoende variatie in je trainingen!

 

Je breekt op die manier niet alleen de routine, maar als je ook onze andere tips opvolgt, kan je met je beste vorm tot 700 of zelfs 800 calorieën verliezen per uur! Dat is indrukwekkend, nietwaar?